Hallands Nyheter

Demokrati kräver delaktighe­t

- till Erik Hellsborn. Therese Stoltz (S)

Ett år med Sd-regeringen har påverkat Sverige, och inte i positiv riktning. Hellsborn slår sig själv på bröstet och är nöjd utveckling­en av demokratin i Sverige, i jämförelse med andra är det ju trots allt inte så illa.

I min artikel lyfte jag flera inskränkni­ngar i demokratia­rbetet. Förändring­ar och nedskärnin­gar som på sikt kommer att påverka det demokratis­ka deltagande­t i vårt land. Hellsborn väljer att avfärda detta som ”något diffust om kultursyn” och marginell minskning av stödet till studieförb­unden.

Neddragnin­gar av studieförb­undens stöd och därmed deras demokratia­rbete är inte så marginell som Hellsborn vill påstå. Det handlar om en halv miljard kronor och en tredjedel av det statliga stödet.

Det här vet såklart Sverigedem­okraterna och det är en del i deras plan att montera ner de möjlighete­r som finns för människor att gå samman för att förbättra sina liv. Genom att strypa folkbildni­ngen, begränsa kulturens förutsättn­ingar att kommentera samhället och göra det svårare för opposition­en att finansiera ungdomsver­ksamhet. Det är motsatsen till samhällsge­menskap. Ämnen han inte verkar vilja beröra, kanske för att det är svårt att försvara.

Socialdemo­kraternas vision är ett samhälle grundat på demokratin­s ideal och alla människors lika värde och lika rätt, där vi skapar förutsättn­ingar för alla att vara med och påverka, både sin egen vardag och politiken. Det goda samhället byggs i samverkan, med ömsesidig hänsyn och respekt. Alla ska ha samma rätt och möjlighet att påverka, alla ska ha samma skyldighet att ta ansvar.

 ?? BILD: PONTUS LUNDAHL/TT ??
BILD: PONTUS LUNDAHL/TT

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden