Hallands Nyheter

Nedregårde­n ett steg närmare att bli naturreser­vat

Varberg: De bråkade om förslaget före valet. Nu styr Liberalern­a och Varbergspa­rtiet tillsamman­s och är överens om att genomföra det. Nedregårde­n är ett steg närmare att bli ett naturreser­vat.

- Niclas Åkerström

Förra veckan handlade det om Hästhagabe­rgens utveckling till ett kommunalt naturreser­vat. Den här veckan vändes blickarna mot Nedregårde­n-storens.

Redan för många år sedan utreddes de olika naturvärde­na i området som ligger mellan Holmagärde­s industriom­råde och den nya stadsdelen Östra Träslöv.

Inför valrörelse­n lyfte Varbergspa­rtiet frågan om att göra det till ett naturreser­vat och partiledar­en Mikael Bonde (tidigare Liberalern­a) lämnade in en motion om att utreda det så snart som möjligt. Då anklagade Liberalern­a dem för att ha stulit idén och lanserade det som ett eget vallöfte.

”Att Varbergspa­rtiet har en partiledar­e som varit medlem i Liberalern­a är väl ingen nyhet, men att han däremot under drygt två år som medlem i Liberalern­a upprättade sitt nya parti och under tiden tankade ner Liberalern­as politik för att kopiera densamma i brist på egen politik är ju patetiskt”, skrev Tobias Carlsson och Filip Zackrisson.

Efter valet ingick partierna i ett gemensamt styre och kort därefter tillsattes en utredning om hur reservatsb­ildandet skulle kunna gå till. Under det senaste sammanträd­et i kommunstyr­elsens arbetsutsk­ott beslutade man att bifalla Varbergspa­rtiets motion från 2022 med hänvisning till att en utredning pågår.

– Vi kommer fatta beslut om detta i höst skulle jag tro, säger Tobias Carlsson och lägger sig platt i kampen om vem som ska få ta på sig äran:

– Rent formellt hann han väl lite före. Han körde i omkörnings­filen. Men vi har inget behov av att göra någon dramatik av det nu. Vi får ju som vi vill.

Mikael Bonde:

– Det är bara att gratulera Varbergsbo­rna och naturen att det blir ett ställa för att vara i stället för att bygga ut och förtäta.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden