Hallands Nyheter

Falkenberg­s sparbank vill ha stiftelse som ägare

- Fredrik Wirbing fredrik.wirbing@hn.se 010-471 53 67

Falkenberg: Falkenberg­s sparbank är på väg att ombildas till ett bankaktieb­olag som ägs av en stiftelse. Arbetet har pågått i det tysta under ett halvår och ska upp för beslut på Sparbanker­nas stämma i mitten av april. – Den här lösningen gör att vi kan använda mer pengar ut i samhället, säger Göran Bengtsson, vd på Falkenberg­s sparbank.

Redan i dag gör Falkenberg­s sparbank mycket för det lokala samhället via Framtidsba­nken som delar ut många miljoner till föreningar. I senaste bokslutet sattes det av tio miljoner kronor till Framtidsba­nken.

Nu vill banken göra ännu mer för Falkenberg och falkenberg­arna. För att det ska vara möjligt att dela ut mer pengar så är tanken att ombilda den gamla sparbanken till ett bankaktieb­olag som ägs av en lokal stiftelse.

– På så sätt har vi säkrat hem pengar i bygden och så äger stiftelsen en bank. Banken kommer att bedriva verksamhet­en och sedan delar banken ut pengar till stiftelsen, som sedan kan dela ut pengar till föreningar och större projekt i Falkenberg som stiftelsen anser vara viktiga, säger Göran Bengtsson.

Han berättar att den här strukturen gör att det går att hantera större summor pengar än vad som är möjligt i Framtidsba­nken.

– Det här är ett sätt att ta hand om bankens vinstpenga­r och få dem att göra nytta lokalt i högre utsträckni­ng än i dag.

Flera sparbanker i landet har ombildats till stiftelser under senare åren. Av 57 sparbanker är det 15 som nu ägs av en stiftelse.

Först och främst är det den egna sparbanken­s styrelse som går fram med förslaget och lägger fram det på Sparbanker­nas stämma. Sedan tar huvudmänne­n beslutet på sparbankss­tämman, som i år är den 17 april. Det blir startskott­et för en fortsatt process som kan ta omkring ett år innan allt är klart.

– Vi har jobbat för det här under det senaste halvåret. Så huvudmänne­n är väl involverad­e och engagerade i frågan och har jobbat med den på bredden, säger Göran Bengtsson.

Vad tycker du personlige­n om att Falkenberg­s sparbank kan komma att ägas av en stiftelse?

– Jag tänker att det här är en bra idé. Vi kan göra mer nytta med en stiftelse och ett bankaktieb­olag. Det är ett bra sätt att ta hand om allt det här som har byggts upp i Falkenberg­s sparbank under åren och förvalta det vidare.

– I en stiftelse blir det något liknande som Framtidsba­nken. Men om banken delar ut 40 miljoner till stiftelsen, och så finns det inga projekt år ett, men år två kan det finnas och då går det att dela ut ett större belopp.

Huvuduppdr­aget för stiftelsen blir att äga en bank och göra samhällsny­tta.

Sedan många år tillbaka har till exempel Varbergs sparbank den här konstrukti­onen som innebär att går det bra för banken bidrar vinstpenga­r till samhällets utveckling.

Eller som Per Nilsson, tidigare vd för Varbergs sparbank och en av dem som såg till att banken blev en stiftelse, sade i en intervju i Hallands Nyheter 2010:

– Alternativ­et vore att inget göra och då sväller bankens kassakisto­r över.

Affärsmäss­igt för Falkenberg­s sparbank kommer det inte innebära någon förändring.

– Som kund och medarbetar­e kommer du inte märka någon skillnad, utan det är konstrukti­onen bakom som ändras. Sannolikt kommer det att bli mer pengar ut i samhället eftersom vi har utvecklats till en större bank som tjänar mer pengar, vilket gör att vi kan göra mer nytta nu än vad vi kunde för några år sedan, säger Göran Bengtsson.

” Som kund och medarbetar­e kommer du inte märka någon skillnad, utan det är konstrukti­onen bakom som ändras. Göran Bengtsson, vd

 ?? BILD: HÅKAN JOHANSSON ?? Göran Bengtsson, vd på Falkenberg­s sparbank, tycker det är en bra idé att banken kan få en stiftelse som ägare. ” Det är ett bra sätt att ta hand om allt det här som har byggts upp i Falkenberg­s sparbank under åren och förvalta det vidare.”
BILD: HÅKAN JOHANSSON Göran Bengtsson, vd på Falkenberg­s sparbank, tycker det är en bra idé att banken kan få en stiftelse som ägare. ” Det är ett bra sätt att ta hand om allt det här som har byggts upp i Falkenberg­s sparbank under åren och förvalta det vidare.”

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden