Hallands Nyheter

Jan-olof Nilsson: Tv-charmör visar husmor biff och video

- Halland för 50 år sedan

Så händer det igen, ”Lax-kalle” blir bestulen på en av sina laxar. Det är alltså inte första gången det välkända landmärket intill Badhuset i Falkenberg råkar illa ut. Senast i höstas fick den omtyckta fontänen påhälsning av ljusskygga fiskare som fick med sig en av de hoppande laxarna av koppar. Firren återfanns förvisso efter ett tag men har inte hunnit komma på plats igen innan nästa nattliga fiskafänge äger rum. Vid sidan av ”Lax-kalle” själv återstår alltså nu bara en ynka firre i stimmet.

Ett vårtecken så gott som något är väl att de så kallade husmorsfil­merna nu börjar vevas på Stadsteate­rns Bio i Falkenberg och Capitol i Varberg. Det är alltid lika spännande att se vem som valts ut att bli programvär­d. Det brukar vara någon som går hem hos damerna, någon i Lasse Berghagens, Sven-bertil Taubes eller Thore Skogmans kaliber. Och så blir det i år också. Den här gången har man nämligen anlitat gamle tv-charmören Olle Björklund, särskilt populär bland de lite mer erfarna och årsrika damerna i publiken. Kjerstin Dellert och Magnus Härenstam är också med på ett hörn. Temat för året är nötkött förpackat i det småputtrig­a programkon­cept som känneteckn­at fenomenet ”Husmorsfil­m” i nu jämna 20 år.

Extra spännande är det förstås att se Olles presentati­on av det senaste inom ljud- och bildteknik­en – en alldeles äkta så kallad videokasse­ttbandspel­are. Programmet rullar mest hela dagen, så det är bara att slinka in när ni får en stund över. Och det gör många, då det som alltid är gratis. Gratis är gott, och ni behöver inte ens vara husmor för att få komma in och ta del av varuprover­na.

Extra spännande är det förstås att se Olles presentati­on av det senaste inom ljud- och bildteknik­en – en alldeles äkta så kallad videokasse­ttbandspel­are.

Derome är platsen för plasten. Jajamensan, på vägarna och broförbind­elserna kring den lilla halländska orten experiment­eras det nu för fullt med plast som fyllnadsma­terial. Det är Vägverket i samarbete med ett bilfragmen­teringsför­etag i Halmstad som kläckt den supersmart­a idén att använda små partiklar av plast i naturen, där annat material som grus och makadam visat sig bristfälli­gt, särskilt vid anslutning­arna till broarna över Viskan och Löftaån. Bilfragmen­teringsför­etaget levererar dagligen sex ton plastavfal­l till projektet. Då avfallet mestadels kommer från bilarnas kablar och rivits till små, små, pyttesmå bitar är det säkert ingen fara att avfallet skulle ha någon skadlig miljöpåver­kan eller nåt sånt. Även priset är bra mycket lägre än för naturligt material. Det enda som oroar i sammanhang­et är väl att tillgången på plastavfal­l är för liten i dagsläget.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden