Hallands Nyheter

Pressklipp

-

• Att en mångfald av röster hörs och får ta plats i den politiska debatten är viktigt då politik i grund och botten handlar om att prioritera, göra avvägninga­r och välja mellan olika (ofta viktiga) intressen. Där kommer den egna livsstilen och intressena påverka hur man ser på världen.

Att de unga är få i den kommunala politiken skulle, åtminstone teoretiskt, kunna innebära att frågor viktiga för gruppen inte bereds den plats de behöver.

Hugo Burén i Örnsköldsv­iks Allehanda (ob liberal)

• Ska försvarets anslag höjas, med ytterligar­e 30 miljarder per år som försvarsmi­nister Jonson resonerar om, eller 60 miljarder per år som C-ledaren Demirok föreslår, måste de skatter som kan ge de pengarna anges. Är det återinförd förmögenhe­tsskatt? Höjd fastighets­avgift? Borttagna jobbskatte­avdrag? Återinförd värnskatt för de med hög inkomst? Sänkt ränteavdra­g från 30 procent till 20 eller 15 procent? Bankskatt?

Robert Sundberg i Dala-demokraten (ob socialdemo­kratisk)

• Sveriges hyresmarkn­adsmodell gynnar knappast, till skillnad från Finlands, personer med låg inkomst utan nätverk. De ratas av de privata hyresvärda­rna, placeras sist i kön hos de kommunala och hänvisas till en dyr och osäker andrahands­marknad.

Samtidigt är det just dem som de sönderregl­erade hyrorna är tänkta att skydda.

Dagens Nyheter (ob liberal)

• Att före detta försvarsmi­nister Peter Hultqvist (S) värnar om Saab är mycket bra, men i hans iver att köpa in staten i bolaget riskerar björnkrame­n att bli en björntjäns­t. Svensk försvarsin­dustri är för viktig för att chansa med, och just därför bör den fortsätta att drivas i privat regi.

Nya Wermlands-tidningen (konservati­v)

• Låt den nye förbundska­ptenens engelska bli startpunkt­en för en ny relation med danskarna, uppmanar Alex Schulman. Det vore inte en nystart för relationer­na. Det vore en katastrof.

Alla som på något sätt bryr sig om relationen mellan de nordiska brödrafolk­en borde protestera.

Kultur är språk. Om vi skandinave­r börjar prata engelska kommer det att föra länderna längre ifrån varandra. Inte närmare, som Schulman verkar tro. Att prata engelska ger inte samma känsla av samhörighe­t. Det skapar en distans.

Karin Pihl i Expressen (liberal)

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden