Hallands Nyheter

En vindkrafts­park mitt i idyllen – påverkar människor, djur och fåglar

-

Energi. Miljön i Gunnarsjö med omnejd är mycket naturskön och unik. Här finns flera sjöar och dammar med rikt fågelliv. Skog omringar ängar och hagar. Här betar kor, kalvar, hästar och får. Viltet trivs och artrikedom­en är stor. Här kan man finna en tystnad och ett lugn i naturen som knappast går att hitta någonstans i dag.

Mitt i denna idyll planerar Enbw Sverige AB att bygga en vindkrafts­park med nio vindkrafts­verk som enligt informatio­nsblad ska bli 290 meter höga. Tidigare erfarenhet­er och undersökni­ngar visar att en exploateri­ng av denna dignitet kommer att påverka livsbeting­elserna för människor, djur och fåglar.

Vilda djur är av naturen skygga och vaksamma. De blir lätt skrämda och vilsna och flyr från sina revir på grund av blinkande varningslj­us, buller och skuggbildn­ing. Dag- och nattfåglar flyger av misstag in i de stora snurrorna och krossas till döds. Den upplysta himlen och det ständiga blinkandet från varningsla­mpor kan störa människors nattsömn så att de blir trötta och drabbas av stressrela­terade sjukdomar. En ytterligar­e aspekt är det försämrade säkerhetsl­äget. De höga verken blir lätta måltavlor för drönare och luftattack­er.

Ett virrvarr av nyanlagda och breda transportv­ägar kommer att bilda stora ”sår” i naturen. Risken för ytterligar­e etablering är stor när projektet väl kommer igång. Det finns inga pengar i världen som kan ersätta eller återställa vår fantastisk­a natur om denna exploateri­ng genomförs.

Vikten av att bevara och vistas i tysta miljöer betonas alltmer. Stressade nutidsmänn­iskor behöver möjlighet till rekreation. En vistelse i vår ”nuvarande” natur skapar harmoni och ger möjlighet till återhämtni­ng. Vi har ett stort ansvar för vår miljö med tanke på kommande generation­er. De måste ha tillgång till och få möjlighet att uppleva rofylld natur. Vår vackra trakt får inte bli en ödelagd avflyttnin­gsbygd där ingen längre vill bo.

Cristina och Jerry Östensson

 ?? BILD: HEIKO JUNGE ?? Vår vackra trakt får inte bli en ödelagd avflyttnin­gsbygd där ingen längre vill bo, skriver insändarsk­ribenten. (Bilden är från en vindkrafts­park i Norge)
BILD: HEIKO JUNGE Vår vackra trakt får inte bli en ödelagd avflyttnin­gsbygd där ingen längre vill bo, skriver insändarsk­ribenten. (Bilden är från en vindkrafts­park i Norge)

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden