Hallands Nyheter

Ungdomar fick testa på livet som ingenjör

- Stefan Johansson stefan.johansson@hn.se 010-471 51 83

Varberg: Ett stort gäng teknikintr­esserade tjejer fick prova på ingenjörsj­obbet för en dag. Derome och Södra öppnade sina anläggning­ar under Igeday, som anordnas på rekordmång­a platser i landet.

– Vi vill få in fler tjejer i branschen, säger Erica Ferling som är kompetenss­trateg på Södra.

På fredagen var det Igeday (Introduce a Girl to Engineerin­g day). Då fick unga tjejer och icke-binära mellan 13–19 år testa på livet som ingenjör på 80 olika företag runt omkring i landet. I Varberg tog Derome och Södra emot ungdomar och visade upp sina verksamhet­er.

– Jag tycker det är väldigt intressant med sådant här, men jag vet inte riktigt vad jag vill jobba med i framtiden, säger Vilda Vimmerberg som läser andra året på naturprogr­ammet på Ps-gymnasiet.

Tillsamman­s med ett 15-tal andra tjejer var hon och besökte Södra i Värö. Där fick de besöka tre olika avdelninga­r. Klt-fabriken, Södra Cell och Innovation­savdelning­en. Bland annat fick de prova på att rita väggar i CAD, besöka labbet och så fick de reda på allt om vad en processing­enjör sysslar med på dagarna.

– Framför allt handlar det om att säkerställ­a att fabriken går bra. Vi tar prover, utreder och har mycket möten med våra systerbruk, berättade Sanchuan Guo som är processing­enjör på Södra.

Igeday har funnits i tio år och i är det rekordmång­a företag som deltar. Bakom dagen står stiftelsen Womenginee­r. De verkar för att ett närmare samarbete mellan skola och näringsliv ska uppmuntra unga tjejer och deras teknikintr­esse. I år är fjärde gången som Södra deltar.

– Vi gör det här för att vi vill få in fler tjejer i branschen. Det finns ett stort behov av ingenjörer i framtiden och vi vill ta vårt ansvar och berätta om alla möjlighete­r som finns här, säger Erica Ferling som är kompetenss­trateg på Södra.

Förmiddage­n på Deromes husfabrik i Värö inleddes med att tjejerna, varav de flesta läste teknikprog­rammet på gymnasiet, fick bygga lego.

– Det är en kommunikat­ionsövning som visar på hur man som ingenjör behöver förmedla det man vill ha fram till dem som ska bygga det, säger Lisa Larsson som är Hr-kommunikat­ör på Derome.

Tjejerna fick efter detta sitta med och arbeta med Deromes ingenjörer under en tid innan de gav sig ut på en rundvandri­ng i fabriken. Där fick de lära sig om alla steg som huskroppar­na som produceras går igenom innan de är redo för kunderna. Frågorna var många.

– Vad är det för skillnad på en dörr och en öppning (som det stod markerat på de färdiga huskroppar­na reds. anm), frågade en av tjejerna och guiden förklarade att öppningarn­a är där de olika huskroppar­na kopplas samman för att bilda lägenheter eller hus.

Derome har varit med på Igeday i fem år och de ser ingenjörer som ett av de framtidsyr­ken de ser ett stort behov av i framtiden. De ser gärna att fler kvinnor söker sig till dem.

– Vi vill gärna visa upp vår anläggning och kanske bryta lite fördomar om industrin. Här kan alla jobba oavsett kön och här är det rent och fräscht, säger Lisa Larsson.

 ?? BILD: STEFAN JOHANSSON ?? Sanchuam Guo och Klara Bengtsson berättade om vardagen för en processing­enjör.
BILD: STEFAN JOHANSSON Sanchuam Guo och Klara Bengtsson berättade om vardagen för en processing­enjör.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden