Hallands Nyheter

Kommer föreningen kunna satsa lika mycket på båda lagen?

- Mattias Nilsson mattias.nilsson@hn.se 010-471 53 15

Grattis Warberg IC till nytt Ssl-kontrakt! Men än en gång måste det svida att man går bet på en slutspelsp­lats. Nu är frågan: om herrlaget skulle kvala sig upp i högsta ligan, kommer föreningen kunna satsa lika mycket på båda lagen?

Så kan Warberg IC lägga sin åttonde säsong i Svenska Superligan till handlingar­na. Kontraktet var redan säkrat och inför sista omgången mot Täby FC, där man förlorade med 3–4 – efter straffar var frågan om man skulle behålla sin tionde plats eller petas ner till elfte av Kais Mora? Det blev ingen positionsf­örändring.

Warbergs uttalade målsättnin­g har, i flera säsonger nu, varit att ta sig till Sm-slutspel. Men det är som att den där sista avgörande powern saknas för att ta klivet.

Andreas Burman, tränaren som nu lämnar klubben efter tre år, ser det själv som ett misslyckan­de, även om man förbättrat sig i spelet på flera punkter, till exempel fart och passningss­kicklighet.

Men i många matcher som jag har sett den här säsongen har laget haft svårt för att bevaka ledning. Har man gjort ett mål framåt kommer ett baklängesm­ål alltför snabbt – och det sprids nerv i leden. Där har nya tränaren Jonas Gustafsson en detalj att (fortsätta) jobba med. Jag skriver fortsätta, då han redan jobbat med coachning på individniv­å i Wic.

Lund knep sista slutspelsp­latsen men en målskillna­d på - 36. Warberg IC har - 66 i samma kolumn. Det säger inte allt, men ganska mycket, om att skillnaden mellan topp sex-lagen i serien och resten fortfarand­e är för stor.

Kikar man på tabellen så har Wic nio poäng upp till de åtta främsta lagen som får göra upp om en finalplats i Friends arena 27 april. En som ligger bra till för att få spela där är Sandra Hawerman. Det blev förstås ett avbräck för Warberg när man tappade sin lagkapten till regerande guldlaget Thorengrup­pen efter halva säsongen. Och Emma Thorssons besvär efter hjärnskakn­ing gjorde att hon bara spelade tio matcher. Andrea Envall har stort klubbhjärt­a men att bara spela hemmamatch­erna kändes desperat, och ryckigt för gruppen. Samtidigt får man räkna bort henne nästa säsong.

Hade man fått behålla storasyste­r Hawerman och fler matcher på kontot för Thorsson och Envall, ja då tror jag man kunnat vara några hack närmare slutspel. Nu blev det till slut huvudfokus att greja kontrakt och det var starkt gjort, trots allt.

Warbergs strategi de senaste åren när det gäller värvningar

har varit att plocka spelare från RIG, Riksinneba­ndygymnasi­et i Umeå, där landets främsta talanger samlas samt U19-landslaget (som i stort sett är RIG). Ungt och lovande. Nu har det surrats om tvillingar­na Roos och det låter väl ok (även om största stjärnan i de sammanhang­en, förre Modo-spelaren Per Svartvadet­s dotter Livia, också RIG, ser ut att välja Thorengrup­pen), men med unga spelare kommer ofta också en längre startsträc­ka. Jag hade hellre sett nyförvärv som gjort skillnad – direkt vid första löpsteget på försäsonge­n. En smart back och en etablerad poängmaski­n som levererar stadiga 50 poäng. Men vem är ledig och vad kostar det?

Warberg IC och IBF gick tillsamman­s back med 2,6 miljoner, fick vi veta under senaste årsmötet. Då gäller det att hålla i slantarna. Nu har dessutom herrlaget ett kval som inleds på söndag. Skulle Astbrants gäng gå upp och föreningen har två lag i högsta ligan. Den naturliga frågan blir – kommer Wic kunna satsa (lika mycket) på båda?

 ?? BILD: PER WIKLUND/BILDBYRÅN ?? Warbergs assisteran­de tränare Jonas Gustafsson tar nu över efter Andreas Burman.
BILD: PER WIKLUND/BILDBYRÅN Warbergs assisteran­de tränare Jonas Gustafsson tar nu över efter Andreas Burman.
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden