Hallands Nyheter

Aulon Bitiqi slog volt av glädje efter en kvart i Varbergstr­öjan

- Karl Andersson karl.andersson@hn.se

Nyförvärve­t från Ljungskile SK behövde bara en dryg kvart på sig för att visa att han blir att räkna med i årets superetta. Sedan visade Aulon Bitiqi att han även är en vass akrobat, då han firade målet med en bakåtvolt. – Jag var så glad att jag kände att jag bara var tvungen att göra den, säger 19-åringen och skrattar efter Bois 1–1-match mot Gais.

Det var kvällen före hans första match i nya klubben Varbergs Bois tillika hans första match mot en så stor klubb som den allsvenska nykomlinge­n Gais. Aulon Bitiqi låg i sin säng och målade upp en bild av vad som skulle hända på Valhalla IP innan han somnade.

– Jag tänkte att jag skulle göra mål om jag så bara fick en halv chans, berättar Bitiqi, vars lag inledde matchen rejält tillbakapr­essat mot ett bollskickl­igt och tempostark­t Gais.

Hemmalaget pressade på ordentligt under hela den första halvleken, skapade flera fina chanser och såg till så att Bitiqi såg isolerad ut på sin ensamma forwardspo­sition.

Men så var det ju det där löftet till sig själv, det skulle han bara hålla. I den 17:e minuten dök också den där chansen upp. En annars rätt osynlig Diego Montiel vände upp på offensiv planhalva och levererade en lyra som med centimeter­precision nådde en djupledslö­pande Bois-forward.

Han tryckte undan hemmalaget­s Axel Norén och avslutade distinkt i bortre hörnet.

– Det kändes fantastisk­t att få göra mål i debuten mot ett allsvenskt lag. Det är första gången jag möter ett sådant här stort lag så det betyder lite extra. Sedan var det dags för en fin målgest, säger han och skrattar.

Ja, Varbergspu­bliken lär få vänja sig vid hans patenterad­e målgest: en bakåtvolt som han lärt sig att göra ”på stranden med polarna”.

– Jag brukar göra den rätt ofta, jag tycker den är rätt häftig.

Är du aldrig rädd för att du ska skada dig?

– Nej, jag har gjort den så många gånger att den sitter som en smäck och Linderoth har inte sagt något än i alla fall.

Målet blev dock inget trendbrott i matchbilde­n. Gais fortsatte pumpa på och Fredrik Andersson fick utföra stordåd både en och två gånger. Vassast var det när han sträckte hela sin 196 centimeter långa kropp och liksom ”hämtade” Axel Henriksson­s nick bakom sig.

Kvittering­en skulle dock falla med fyra minuter kvar till halvtidspa­usen, då Gais Alexander Ahl Holmström nådde högst och placerade in nicken bakom en chanslös Andersson.

– Vi blir lite låga och spretiga, framför allt på mittfältet, under den första halvleken och får inte riktigt press på dem, säger tränaren Tobias Linderoth, vars lag spelade upp sig efter paus.

Såväl Isak Bjerkebo som Olle Edlund hade fina omställnin­gslägen att ge Varberg ledningen på nytt, men lyckades inte överlista Mergim Krasniqi. Åt andra hållet fortsatte Gais skapa en hel del lägen utan att få till sina avslut. När väl Mervan Celik fick det i slutminute­rna stod Andersson återigen fören van sinnesrädd­ning.

– Vi hamnade lite högre upp i försvarssp­elet i andra halvlek och då är vi mer där vi vill vara. När vi försvarar som vi ska göra får vi stopp på dem rätt bra och får till omställnin­gslägen. Jag tycker vi har flera bra lägen som vi mycket väl kan göra mål på, säger Linderoth, som var tillfreds med lagets genrep inför superettan premiären mot Bra ge på annandag påsk.

– Jag känner mig definitivt tillfreds. Vi har gjort många bra matcher och genomkörar­e, och jag tycker att det här är en av dem mot ett allsvenskt lag.

I Azeez Temitope Yusufs avstängnin­gsfrånvaro har dessutom en fullgod ersättare presentera­t sig.

– Jag känner mig redo. Jag har kört på hårt hela vintern, även innan jag kom till Varberg, säger Aulon Bitiqi, som får beröm av sin tränare.

– Han fick ut mycket av sitt spel i dag. Han jobbar hårt, löper mycket och hotar hela tiden. Det är viktigt att vi har den typen av forward.

 ?? ?? Aulon Bitiqi visade upp sin akrobatik framför Gais-supportrar­na.
Aulon Bitiqi visade upp sin akrobatik framför Gais-supportrar­na.
 ?? ??
 ?? ?? BILD: MICHAEL ERICHSEN/BILDBYRÅN/KARL ANDERSSON
BILD: MICHAEL ERICHSEN/BILDBYRÅN/KARL ANDERSSON

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden