Hallands Nyheter

Sm-guld till Oskar Johansson och silver till Tindra Dalmyr

- Mattias Nilsson

När SM i brottning avgjordes i Luleå fick Oskar Johansson med sig något han kommer minnas – sitt första Sm-guld.

– Det blev en riktig boost! Innan SM kände jag att det var mycket brottning och att jag nästan behövde en paus, säger han.

Brottninge­n ingick i Sm-veckan som i år hölls i Luleå. Det var där som Oskar Johansson briljerade i 97-kilosklass­en genom att besegra Mattias Malmberg, BK Starke och August Eriksson, AIK.

– Egentligen var vi fyra i gruppen men han jag skulle möta i tredje matchen åkte ut så jag behövde aldrig möta honom, säger Oskar Johansson.

Avgörandet mot Algot Källman BK Ore med 3–1 och därmed knep Oskar Sm-titeln.

– Jag mötte han i Vättern cup i början av året. Då vann jag också så jag hade rätt bra koll. Jag och min tränare (Felix Brink) hade läst av honom.

Oskar klarade sig bra och klarade av en parterr. Direkt efter det satte boisaren in en högre växel.

– Då var han helt slut. Jag hade kunnat ta poäng i stående sedan men man vill inte göra något onödigt. Det var en stabil final, säger Oskar Johansson.

Han var favorit i finalen och det var hans tredje i rad. Nu äntligen fick han kliva högst upp.

– Extra skönt att veta att man är bäst i Sverige. Det kan ingen ta ifrån mig. Jag har tagit många medaljer på SM, men aldrig knipit guldet. Man har ofta funderat ”tänk om man blir den eviga tvåan”.

Vad innebär det för dig, det är ju ett OS i Paris i sommar?

– Jag vet inte. Första Os-kvalet om två veckor vet jag att jag inte kommer att få åka med på. Jag har inte pratat med landslagsl­edningen efter det här, men man kanske får åka på ett andra kval.

För Varbergs Bois Brottning blev det ytterligar­e en medalj. Tindra Dalmyr tog ett silver i 57-kilosklass­en. På vägen fram besegrade hon bland andra BK Falkenberg­s Sofia Phakdeeut. Och för andra året i rad mötte hon Arboka AK:S Evelina Hulthén om guldet.

– Första halvleken är bra. Då brottades jag som jag ska. Efter paus tar hon en snabb tvåa, låser matchen och vill inte brottas. Det blir mest tråkigt, men hon vann ju så det funkade, säger Tindra som ändå är nöjd med sin prestation.

– Både och. Jag har i åtanke att jag bara är junior och har detta och ett år till innan jag blir senior.

Hon belönades också med ett stipendium ur Mikael Ljungbergs stiftelse på 10 000 kronor.

– Om jag inte har fel så är hon den första som får det i klubben, säger Felix Brink som förstås var nöjd med sina adepter.

André Isberg hade inte marginaler­na med sig i sin viktklass och debutanten Oskar Josarp var nära att få gå medaljmatc­h i 67 kilo.

– Överlag en jättebra helg. Samtliga har presterat på toppen av sin förmåga. Jag är sjukt stolt och jävligt glad att Oskar fick knyta ihop säcken och kliva högst upp. Han är väl värd det.

 ?? BILD: PRIVAT ?? Oskar Johansson, Varbergs Bois, fick ställa sig högst upp på pallen.
BILD: PRIVAT Oskar Johansson, Varbergs Bois, fick ställa sig högst upp på pallen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden