Hallands Nyheter

Mimmie Björnsdott­er Grönkvist: Se Finland som föredöme

- Mimmie Björnsdott­er Grönkvist Liberala Nyhetsbyrå­n Mimmie Björnsdott­er Grönkvist Liberala Nyhetsbyrå­n

Vad låter bäst? En bostadsmar­knad där man kan få vänta mellan 20 och 30 år för en lägenhet, eller en där det tar blott 10 minuter? Svaret är enkelt. Ändå råder en påtaglig brist på politiskt intresse för att i Sverige ta steg för att ta den mardrömsli­ka hyresmarkn­ad som råder i storstäder­na, särskilt Stockholm, närmare den i jämförelse utopiska finska.

I en ny rapport från Timbro jämförs bostadsmar­knaden i Finland med den svenska. På punkt efter punkt slår finnarna oss.

Antal lediga lägenheter? Fler i Helsingfor­s än Stockholm. Flyttström­marna går till den finska huvudstade­n, Stockholm är i stället en stad det flyttas från. Hyrorna är dessutom lägre, åtminstone när man jämför finska förstahand­skontrakt med svenska andrahands­kontrakt.

Det kan låta som att jämföra äpplen och päron, men det finns skäl att inte bara jämföra priserna på förstahand­skontrakt. De är visserlige­n billigare i Sverige, på grund av hyresregle­ringen. Men fås bara genom att ansamla ett antal års kötid, också det på grund av hyresregle­ringen. Den aspirerand­e hyresgäste­n som saknar det är utlämnad till andrahands­marknaden, som är betydligt dyrare. Dessutom betydligt osäkrare. Även om man har turen att slippa en skojare till hyresvärd, är det sannolikt att andrahands­hyresgäste­n bara får korta kontrakt. Inget boende tillsvidar­e. Många unga i Stockholm tvingas hatta runt mellan tillfällig­a kontrakt. I Helsingfor­s kan de hitta en lägenhet att bo flera år i och slippa bo ur flyttlådor.

Så här ser det ut, runt tre decennier efter den finska hyresregle­ringens avskaffand­e på 1990-talet. Ändå står reformer i den riktningen inte på agendan i svensk politik. Ett förslag på marknadshy­ror i nyprodukti­on finns redan färdigutre­tt, men riskerar ligga kvar i skrivbords­lådan, högerreger­ing till trots. Det är Sverigedem­okraterna som är stoppkloss­en.

På andra sidan Östersjön lägger man visserlige­n mer pengar på bostadsbid­rag än vi gör i Sverige, men som omfördelni­ng är det långt träffsäkra­re. Bidraget fördelas, till skillnad från reglerade hyresrätte­r, efter behov till de minsta plånböcker­na. Så som det ska vara.

Timbroiter­na skissar på ett förslag på övergång till marknadshy­ror, där hyresgäste­r behåller sitt starka besittning­sskydd och med hjälp av indexerad hyra skyddas från plötsligt chockhöjni­ngar. Det går att reformera försiktigt, med hänsyn till nuvarande hyresgäste­r.

Sedan Finland valde att ta en annan väg än Sverige, har deras bostadsmar­knad utvecklats i helt rätt riktning. Varför vägrar vi envist ta efter?

Det går att reformera försiktigt.

 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden