Hallands Nyheter

Deltidsarb­etet kan kosta en sjuksköter­ska flera miljoner

Deltidsarb­ete orsakat av arbetsbela­stning och arbetstide­r – en dold kvinnofäll­a som det inte pratas om.

- Margot Kamruddin avdelnings­ordförande Vårdförbun­det avd.halland

Sjukvård. Att arbeta i hälsooch sjukvården har blivit tuffare. Orimliga arbetstide­r i kombinatio­n med krävande arbetsmilj­ö gör det svårt att få nödvändig återhämtni­ng. I praktiken upplever många medarbetar­e att heltidsarb­ete nästan är omöjligt med hälsan i behåll. I stället blir deltidsarb­ete ett sätt att orka. I dag jobbar nästan 30 procent av Vårdförbun­dets medlemmar deltid. Hälften uppger behov av vila och återhämtni­ng som huvudsakli­gt skäl.

Hälsan blir kanske bättre av deltid, men prislappen blir dyr. Våra nya beräkninga­r visar att en sjuksköter­ska som arbetar 75 procent förlorar i genomsnitt runt 160 000 kronor om året jämfört med om hen hade arbetat heltid. En specialist­utbildad sjuksköter­ska går miste om ungefär 180 000 kronor. Under ett helt yrkesliv blir det stora summor, upp till åtta miljoner kronor.

Eftersom de flesta som jobbar i vården är kvinnor får det här stora jämställdh­etseffekte­r.

Det är en dold kvinnofäll­a som det inte pratas om: deltidsarb­ete orsakat av arbetsbela­stning och arbetstide­r.

Förutom att den som arbetar deltid betalar med sin lön, livslön och pension, så förlorar samhället i stort på att sjukvården inte får tillgång till den kompetens som finns. Det råder brist på barnmorsko­r, biomedicin­ska analytiker, röntgensju­kskötersko­r och sjuksköter­skor – även i region Halland. Det kan bli värre i framtiden. Vårdförbun­dets rapport visar att unga under 29 år i högre grad tycker att arbetsbela­stningen är för hög och att många inte tror de kommer stanna i vården hela yrkeslivet. Det kommer försvåra kompetensf­örsörjning­en och leda till längre vårdköer och bristande patientsäk­erhet.

Det här beror bland annat på att normen om 40 timmars arbetsveck­a är satt för kontor – inte för arbete med patienter. Vi kan inte ta en kaffepaus när det behövs, stänga ner datorn och gå hem klockan 17. Vi jobbar nära patientern­a dygnets alla timmar, årets alla dagar.

Det finns lösningar för att få fler att orka jobba mer och för att förbättra jämställdh­eten. Om de som jobbar deltid i dag orkar heltid imorgon motsvarar det hela 8 000 fler kollegor. Och Vårdförbun­dets medlemmar kan tänka sig att gå upp i tid med sänkt veckoarbet­stid.

Nu har vi fått nog av att behöva välja mellan att själva bli sjuka eller betala med förlorad lön och pension. Nu kräver vi en förkortad arbetstid för att rädda vården.

I praktiken upplever många medarbetar­e att heltidsarb­ete nästan är omöjligt med hälsan i behåll.

 ?? ARKIVBILD: JESSICA GOW/TT ?? Förutom att den som arbetar deltid betalar med sin lön, livslön och pension, så förlorar samhället i stort på att sjukvården inte får tillgång till den kompetens som finns, skriver debattören.
ARKIVBILD: JESSICA GOW/TT Förutom att den som arbetar deltid betalar med sin lön, livslön och pension, så förlorar samhället i stort på att sjukvården inte får tillgång till den kompetens som finns, skriver debattören.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden