Hallands Nyheter

2023 rekordår för Varbergs sparbank: ”Peak intjäning”

- Stefan Johansson stefan.johansson@hn.se

Varberg: När Varbergs sparbank ska summera räkenskape­rna för 2023 så kan de göra det med att redovisa rekordsiff­ror. Vd Bo Liljegren och ekonomiche­f Andreas Björk förklarar vad som ligger bakom toppnoteri­ngen. Som hade kunnat vara ännu högre. – Om man ser på bankbransc­hen generellt så tror jag att vi har sett någon typ av peak intjäning, säger Bo Liljegren.

Aldrig förr har Varbergs sparbank kunnat leverera ett så högt resultat. Rörelseres­ultatet stannar på 423 miljoner kronor (262), vinsten för året blir på 352 miljoner kronor (227) och det egna kapitalet växer till drygt 4,5 miljarder kronor. Men det hade kunnat gå ännu bättre.

– Hade vi valt att skruva på räntemargi­nalerna som de flesta av våra branschkol­legor har gjort så hade vi kunnat ha ett ännu starkare resultat. Vi känner oss både trygga och stolta över det beslut vi har fattat, säger bankens vd Bo Liljegren.

Bankens räntenetto, skillnaden mellan ränteintäk­ter och räntekostn­ader, har stigit med 60 procent jämfört med föregående år och ligger på plus 454 miljoner kronor. Räntekostn­aderna har dock ökat betydligt mer, 486 procent, än intäkterna, 126 procent.

– Det som gör att bankens resultat stiger så kraftigt under en sådan här period är att banken har funnits länge och i stort sett hela tiden bedrivit en framgångsr­ik verksamhet (Två förlustår på 187 år reds.anm). Så vi har ju en kassakista och vi får bättre avkastning på bankens pengar, säger Bo Liljegren.

Har det varit bra för banken att räntorna har stigit?

– Ja, vi fick ju betala för att ha våra pengar deponerade någon annanstans under perioder när räntorna var noll. Och det är klart att när bankens förmögenhe­t får avkastning så gör det skillnad, säger Bo Liljegren.

Ekonomiche­f Andreas Björk utvecklar:

– Under den perioden vi hade noll- och minusränta i hela västvärlde­n så pressades skillnaden mellan in- och utlåningsr­äntor ihop ganska markant. När räntorna började stiga under 2022 så såg man en normaliser­ing av den räntemargi­nal som hade varit nerpressad. Det har så klart byggt ett resultat under både 2022 och 2023, men när det någonstans närmat sig en normalnivå har vi tyckt att man inte behöver öka marginalen mer. Då stannade vi till där, säger han. Är räntorna mer normala nu än den senaste tioårsperi­oden?

– Ja, i termer av ett historiskt perspektiv så är det här mer ett normalt läge än den perioden vi haft med styrränta på noll. Den kanske är en parentes historiskt sett, säger Andreas Björk.

Nu tror det flesta experter att räntorna är på väg ner. Det tror också Liljegren och Björk, men vad som blir det nya normala vågar de inte sia om. Att det skulle komma fler rekordår framöver tror de dock inte

– Om man ser på bankbransc­hen generellt så tror jag att vi har sett någon typ av peak intjäning och att även det normaliser­as framåt. Nu tycker inte vi att vi riktigt befinner oss med resten av branschen som har rapportera­t resultat som man har gjort utan vi har kapat den toppen litegrann, säger Bo Liljegren. Vad händer när räntan går ner för er del?

– Jag tänker att det mest konkreta som händer är att vi får fart på samhället igen. Att vi ser mer bostadstra­nsaktioner, men också att våra företagsku­nder ser ljusare på framtiden och vågar satsa. Det kommer att bli det mest påtagliga och det som vi ser mest fram emot, säger Bo Liljegren.

Varbergs sparbank har ett stort aktieinneh­av i Swedbank. Förra året resulterad­e det i en utdelning på cirka 79 miljoner kronor.

– Också det är en starkt bidragande orsak till det goda resultatet. Det är en bra avkastning det får man säga, säger Bo Liljegren.

Under kommande år är det föreslagit att Varbergs sparbank i sin tur ska dela ut 71 miljoner kronor till sin ägare Sparbankss­tiftelsen.

Personalst­yrkan på banken har växt under 2023. Idag arbetar 154 personer på banken. Och i framtiden tror Liljegren och Björk att det kommer att behövas fler personer. Glädjen är därför stor över den utbildning för bankrådgiv­are som har startat på Campus Varberg.

– Där kan man ju tänka att allting blir digitalt. Behövs det verkligen fler bankmedarb­etare, men behovet, särskilt under de här tiderna, av att ha någon att prata med har varit stort. Då tror jag personlige­n i alla fall att de flesta tycker att det är lättare att komma in och snacka eller ringa vår lokala telefonban­k än att sitta i en telefonväx­el och prata med en anonym person. Jag tror att det finns en stor plats för banksamtal­et fortfarand­e, säger Bo Liljegren.

Hur tänker ni kring kontanter. Har även det en plats i framtiden?

– Det är en fråga som vi snackar om till och från. Och jag tänker att förr eller senare kommer vi att komma till ett läge där efterfråga­n är så liten att det inte ger någon mening. Jag vet inte när det är i tid och vi har ingen plan att agera i den frågan nu.

Hur ser ni på 2024?

– Grundkänsl­an är att vi befinner oss i ett bra läge där framtidsut­sikterna ser ganska ljusa ut. Bankens organisati­on fungerar bra och vi har en stark finansiell ställning och det gör att vi ser med tillförsik­t på framtiden, säger Bo Liljegren.

 ?? BILD: STEFAN JOHANSSON ?? Bo Liljegren och Andreas Björk på Varbergs sparbank berättar om hur räntehöjni­ngarna har påverkat bankens resultat 2023.
BILD: STEFAN JOHANSSON Bo Liljegren och Andreas Björk på Varbergs sparbank berättar om hur räntehöjni­ngarna har påverkat bankens resultat 2023.
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden