Hallands Nyheter

Nytt team ska öka tryggheten i Varberg

- Jennie Persson jennie.persson@hn.se

Varberg: För att förebygga att unga i Varberg hamnar snett i samhället vill de styrande politikern­a i Varbergsal­liansen och VP införa ett nytt team. Fyra anställda ska vara ute och möta ungdomar för att fånga upp och öka tryggheten.

Initiative­t från politikern­a handlar om att fyra personer ska anställas för att arbeta för unga och deras trygghet. De anställda ska söka upp unga i de miljöer de befinner sig i, både offentliga och digitala. Syftet är arbeta förebyggan­de för att försöka förhindra unga från till exempel utanförska­p, droganvänd­ning och kriminalit­et.

– Vi hör alla att det är oroligt i samhället och ungdomar är utsatta. Det är viktigt att fånga upp dem så tidigt som möjligt och att arbeta för att hindra att det går för långt för unga och att det får allvarliga konsekvens­er. Det handlar om en omtanke om våra unga men även om att få ett välmående samhälle, säger Anncharlot­te Stenkil (M), kommunstyr­elsens ordförande.

Det är Varbergsal­liansen och Varbergspa­rtiet som står bakom idén och som nu har getts i uppdrag till socialförv­altningen att omvandla till verklighet. I budgeten för 2024 och 2025 avsattes en summa för ”trygghetss­kapande åtgärder” och resultatet är nu ”Uppsökande teamet” som det kallas. I år har det lagts 1,5 miljoner kronor på satsningen.

– Varberg är inte förskonat från knark och det händer mycket i stan, i synnerhet i en sommarstad som den här. Vi har via skolor och lärare insyn i vad som sker under skoltid men vi vill att det här teamet ska vara ute andra tider, kvällar, helger och under evenemang, på de platser där ungdomar befinner sig.

Vilka platser i Varberg kan det handla om?

– Vi har fått informatio­n om att till exempel Hästhagabe­rget är en sådan plats där det samlas många unga och där jag har förstått kan försiggå lite allt möjligt, säger Ann-charlotte Stenkil.

Tanken är att det nya teamet ska anställas av socialförv­altningen och arbeta året om. Politikern­a har uttrycklig­en

BILD: ANNIKA KARLBOM sagt att uppdraget inte ska bestå av allt för mycket administra­tiva uppgifter.

– Vi är lite rädda att jobbet kan bli överbelast­at med sådana uppgifter. Så ska det inte vara, jobbet är att vara ute och möta de unga i Varberg. Vi har sagt att det kommer krävas en årlig rapport men utöver det ska tiden läggas på de unga.

Det nya teamet är ett samarbete mellan socialförv­altningen, polisen, förskole- och grundskole­förvaltnin­gen, utbildning­s- och arbetsmark­nadsförval­tningen och kultur- och fritidsför­valtningen, föreningsl­ivet och näringsliv­et.

 ?? ?? Ann-charlotte Stenkil (M), kommunstyr­elsens ordförande i Varberg.
Ann-charlotte Stenkil (M), kommunstyr­elsens ordförande i Varberg.
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden