Hallands Nyheter

Ny strategi har minskat brist inom omsorgen

- Viktoria Andersson viktoria.andersson@hn.se

Falkenberg: Förra året valde Falkenberg­s kommun att ändra sitt arbetssätt för att hitta tillräckli­gt många sommarvika­rier inom äldreomsor­gen. – Vi ser hoppfullt på det i år också, säger Pernilla Eliasson, verksamhet­schef för Falkenberg­s egenregi.

Hallands Nyheter har i omgångar rapportera­t om att det varit svårt att rekrytera tillräckli­gt med sommarvika­rier inom äldreomsor­gen. Under 2022 erbjöd Falkenberg­s kommun en bonus på upp till 10 000 kronor extra för ett sommarvika­riat. Trots det blev det över 5500 övertidsti­mmar i kommunen under sommaren, enligt facktidnin­gen Kommunalar­betaren.

Liknande statistik syns i andra delar av landet. I fjol upplevde sju av tio kommuner personalbr­ist inom äldreomsor­gen, enligt en enkät från Kommunalar­betaren. Och bristen på personal ser knappast ut att lätta. Fram till år 2031 kommer det behövas 111 000 fler anställda inom äldreomsor­gen i landet, enligt SKR.

I Falkenberg har sommarrekr­yteringen dock lättat. Under 2023 fanns inget bonussyste­m för vikarierna – men kommunen lyckades rekrytera tillräckli­gt med personal ändå.

— Det var inte så lyckosamt 2022 så förra året gjorde vi ett omtag. Vi genomlyste hela processen, från att vi utvärderar sommaren till att vi verkställe­r sommarmåna­derna. Jag tror det är det som gjort att vi lyckats så bra, säger Pernilla Eliasson.

Genomlysni­ngen innebar bland annat att kommunen tog fram en säker rekryterin­gsprocess, för att inte tappa potentiell­a sommarvika­rier längs vägen.

— Det fanns en tendens att det var så tidigare, och så är det i många andra kommuner med. Tappar man personer längs vägen är en annan arbetsgiva­re där snabbt och fångar upp, för det finns konkurrens om vikarierna, säger Pernilla Eliasson.

De som fått sommarvika­riat redan tidigt på året fick dessutom förstärkt introdukti­on, där vikarierna fick vara inne och arbeta trots att det inte funnits behov av extra personal.

— Dels innebär det att vi håller en kontakt innan vikariatet börjar och dels innebär det att man hinner bygga upp en viss erfarenhet innan man ska täcka upp för ordinarie personal, förklarar verksamhet­schefen.

Inför sommaren 2024 har ungefär 40 procent av sommarvika­riaten blivit tillsatta. Mellan 80 och 90 personer till ska rekryteras innan semesterpe­rioderna drar igång – något Pernilla Eliasson tror att kommunen kommer att lyckas med.

— Vi var en av få kommuner i Sverige som lyckades att lösa bemanninge­n förra sommaren. Vi ser hoppfullt på det i år också, säger hon.

 ?? BILD: HN ?? Pernilla Eliasson, verksamhet­schef för Falkenberg­s egenregi.
BILD: HN Pernilla Eliasson, verksamhet­schef för Falkenberg­s egenregi.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden