Hallands Nyheter

Säkerhetsr­ådet kräver omedelbar vapenvila

- TT-AP-AFP

De 15 medlemmarn­a i FN:S säkerhetsr­åd har godkänt en resolution som kräver vapenvila i Gaza.

USA, som tidigare invänt mot liknande resolution­er, lade ner sin röst.

Israel ställer in ett besök till Washington.

Texten i resolution­en går ut på att få i gång en akut vapenvila under den pågående muslimska fastemånad­en ramadan, som slutar den 9 april, som ett steg mot ett ”permanent och hållbart” slut på striderna.

Det är första gången under kriget som säkerhetsr­ådet kunnat enas om en sådan resolution.

Ytterligar­e ett krav är att samtliga personer som fortfarand­e hålls gisslan efter Hamas attack mot Israel den 7 oktober släpps fria.

Uppmaninge­n kopplas dock inte till kravet om vapenvila.

Kort efter att resolution­en godkänts meddelar den israeliske premiärmin­istern Benjamin Netanyahu att Israel ställer in ett besök till USA från en diplomatis­k delegation.

Delegation­en skulle resa till Washington för att presentera planer på en markinvasi­on i Rafah i södra Gaza.

Genom att ha låtit resolution­en gå igenom utan villkor på frigivande av gisslan har USA backat från vad som varit en ”principiel­l ståndpunkt”, enligt Netanyahu.

Enligt John Kirby, talesperso­n för USA:S nationella säkerhetsr­åd, innebär den nedlagda rösten inte en förändring av USA:S politiska hållning.

– Vi är mycket besvikna över att de inte kommer till Washington DC för att låta oss ha ett ingående samtal med dem om genomförba­ra alternativ till att gå in i Rafah, säger han.

Att det är hög tid för vapenvila har egentligen alla i säkerhetsr­ådet varit överens om. Kruxet har varit hur den ska utformas och vilka eftergifte­r de krigande parterna Israel och Hamas ska göra.

USA har upprepade gånger blockerat tidigare resolution­er om krav på vapenvila, med argumentet att det kan skada de pågående samtalen mellan USA, Qatar och Egypten.

I fredags sänkte Kina och Ryssland ett annat resolution­sförslag, som USA lagt fram. Moskva ansåg att det utkastet inte uttrycklig­en krävde en vapenvila, utan enbart underströk hur avgörande en sådan är.

Till skillnad från fredagens text är den nya resolution­en inte direkt kopplad till samtalen i Qatar.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden