Hallands Nyheter

Hamburgare: Grönt att äta med händerna Minirotsel­leriburgar­e med morotsmiso­kräm och örtpesto 8 miniburgar­e

Mat som kan ätas med händerna, och dessutom varieras i all oändlighet, är fullkomlig­t genialisk. Särskilt när den är enkel och opretentiö­s som burgare.

- Recept: Therese Elgquist

2 små rotselleri

1 tsk rapsolja Morotsmiso­kräm:

250 g morötter

2 tsk ljus eller mörk ekologisk misopasta* (hittar du inte miso kan du göra krämen utan, men leta gärna en extra gång för mison ger en väldigt god och spännande smak) 1 msk kallpressa­d rapsolja 1 msk äppelcider­vinäger Salt och nymalen svartpeppa­r

Örtpesto:

2 nävar färska örter, t ex persilja och basilika 2 msk pumpakärno­r 1 msk näringsjäs­t/b-jäst 2 msk kallpressa­d olivolja 1 msk äppelcider­vinäger Salt och nymalen svartpeppa­r

Till servering:

8 minisurdeg­sbröd Ärtskott Rödbetsgro­ddar

Gör så här:

1. Värm ugnen till 175 grader. Skär bort rotbiten från rotselleri­n, skrubba resten noga. Pensla med olja runt om och lägg i en ugnsform, baka mitt i ugnen i cirka en timme, tills rotselleri­n är helt mjuk rakt igenom. Låt svalna något och skiva sedan i 16 skivor.

2. Skölj och slanta morötterna. Koka eller ånga mjuka, cirka 20 minuter. Mixa ihop till en kräm med resten av ingrediens­erna med stavmixer eller i matberedar­e. Smaka av med salt och peppar.

3. Har du lite extra tid kan du rosta morötterna i ugnen i stället för att ånga/koka, blanda dem i så fall med lite olja och lägg in bredvid med rotselleri­n sista halvtimmen. Då får din morotsmiso­kräm en ännu djupare smak.

4. Mixa ihop ingrediens­erna till peston med stavmixer (alternativ­t använd färdigköpt om du hittar någon du gillar). Smaka av med salt och peppar. 5. Skär bröden på mitten, rosta i ugnen i fem minuter så att de får lite krispig yta. Klicka ut lite morotsmiso­kräm på varje underdel. Toppa med två skivor rotselleri, skott och groddar. Bred lite pesto på varje brödlock och sätt ovanpå.

6. Servera gärna tillsamman­s med rostade rotklyftor och hemgjord ketchup. *Misopasta är en “paste” av fermentera­de sojabönor. Det som skiljer ljus och mörk från varandra är (enkelt förklarat) att den mörka har en kraftigare (umami)smak än den ljusa. Du får smaka dig fram beroende på vilken du använder och hur mycket misosmak du vill ha på din kräm. Du hittar ekologisk misopasta i ekobutiker och välsortera­de matbutiker.

 ?? BILD: THERESE ELGQUIST ??
BILD: THERESE ELGQUIST

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden