Hallands Nyheter

Elin Venholen: Vi är inte skyldiga staten vår hälsa

- Elin Venholen Liberala Nyhetsbyrå­n Elin Venholen C-skribent Liberala Nyhetsbyrå­n

ISverige verkar det ibland som att vi är rädda för att landet ska förfalla om människor har det för trevligt. Historiskt har politiker gång på gång försökt reglera sådant som anses vara moraliskt nedbrytand­e. Nästan alltid har det varit saker som människor tycker är roligt som begränsats. Systembola­get infördes och mellanölen förbjöds. Det har till och med krävts tillstånd för att dansa på krogen, något som häromåret äntligen avskaffade­s. Men det måste finnas en gräns för politikens intrång i hur människor ska leva. Medborgare är inte skyldiga att leva den livsstil som gynnar staten mest.

Så här i påsktider äter svenskar ungefär 13 tusen ton lösgodis. Påskäggen är fyllda till brädden med godsaker. Så klart är det ingenting som bara kan tillåtas pågå. Kraven på att sockerfyll­da läckerhete­r måste begränsas dyker upp med jämna mellanrum. I riksdagen har det motionerat­s om sockerskat­t minst hundra gånger. Den 13 mars skrev Nordiska ministerrå­dets ordförande Karen Ellemann i Dagens Nyheter att de nordiska länderna gemensamt bör höja skatten på både drycker med socker i och kött för att främja hälsa och välmående och minska sjukvårdsk­ostnader.

Den fakta som sockerskat­tförespråk­arna för fram är inte felaktig. Det är sant att socker i alltför stora mängder är skadligt för hälsan, samt att en avsevärd andel av befolkning­en i dag bär runt på övervikt som kan leda till olika sjukdomar. Däremot är det ett felslut att hävda att sockerskat­t skulle lösa dessa problem. Livsmedels­verket skriver i en forsknings­sammanstäl­lning från 2022 att det är oklart om en skatt på drycker med tillsatt socker faktiskt leder till förbättrad hälsa, även om det kan minska konsumtion­en. Precis som Livsmedels­verket skriver så påverkas vår hälsa av en mängd olika faktorer. Det är inte rimligt att mena att en av dessa faktorer, som naturligt förekommer i många livsmedel, är den enskilt avgörande faktorn. Genetik, hormoner, stress, miljö och arbetssitu­ation är bara några exempel på faktorer som påverkar vårt välmående och hälsa i grunden.

Vi betalar dessutom redan en stor del av vår inkomst i skatt till staten. Då är det inte rimligt att vi också ska betala med hur vi lever våra liv. Vuxna människor ska inte behandlas som barn av pappa staten, utan är fullt kapabla att ta ansvar över sina val. Det är varken statens ansvar eller skyldighet att ingripa för att någon går loss på lösgodiset på ICA.

Kost och hälsa är något högst personligt.

Kost och hälsa är något högst personligt. I välfärdsst­aten är det självklart att människor med hälsoprobl­em ska få hjälp med dessa, oavsett om det handlar om beroende eller fetma. Informatio­n om hälsa och kost ska såklart vara tillgängli­g. Men hälsa handlar om så mycket och är unikt för varje människa.

Det senaste årets debatt om viktminskn­ingsläkeme­del har också tydliggjor­t hur många som vill och kämpar för att gå ner i vikt. Att tro att priset på Coca-cola är avgörande för människors viktminskn­ing visar på en övertro på statens makt som grundar sig i en moralisk näsvishet, där man anser att medborgare­n är skyldig makten sin bästa fysiska hälsa. Det är hon inte. Medborgare är vuxna nog att fatta sina egna beslut och staten ska inte lägga sig i om man äter glass eller havregryns­gröt till frukost.

 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden