Hallands Nyheter

Vi vill sätta ett klimatlås på EU:S budget

Takten måste fördubblas om vi ska nå vårt klimatmål till 2030 och bli klimatneut­rala 2050, skriver fyra centerpoli­tiker.

-

EU. Centerpart­iet vill ha ett klimatlås för Eu-pengar till länder som inte sänker utsläppen. Det ska göra ont i plånboken för de länder som inte gör sin läxa, för att stoppa klimatförä­ndringarna.

Centerpart­iet ser med stor oro hur Sveriges regering nu sänker klimatambi­tioner och ökar utsläppen. Det är fler än vi som oroas. Flertalet myndighete­r, så som Trafikverk­et, Naturvårds­verket, Konjunktur­institutet, Klimatpoli­tiska rådet och regeringen själv varnar för att Sverige inte kommer klara de nödvändiga utsläppsmi­nskningar som krävs för att klara EU:S klimatmål till 2030.

Samtidigt som detta sker larmar EU:S klimatvete­nskapliga råd om att Eu-ländernas arbete med att sänka utsläppen går alldeles för långsamt. Takten måste fördubblas om vi ska nå vårt klimatmål till 2030 och bli klimatneut­rala 2050. Den största anledninge­n är att Eu-ländernas nationella planer inte är tillräckli­gt ambitiösa.

” Klimatlåse­t bör likställas med demokratil­åset, som Centerpart­iet gick till val på 2019.

Därför vill Centerpart­iet sätta ett klimatlås på EU:S budget. Klimatlåse­t bör likställas med demokratil­åset, som Centerpart­iet gick till val på 2019. Demokratil­åset blev verklighet 2021, då EU antog en mekanism som gör det möjligt att dra in Eustöd till länder som beter sig demokratis­kt tvivelakti­gt. Den har hittills använts mot både Ungern och Polen.

På samma sätt som hotet mot demokratin är existentie­llt är klimathote­t en existentie­ll utmaning som Sverige och EU måste ta sig an tillsamman­s. Eu-länder som ökar utsläppen, sätter käppar i hjulen för den gröna omställnin­gen eller fullt ut inte når sina klimatmål ska inte ha full tillgång till medel från EU:S gemensamma budget.

Utöver detta föreslår Centerpart­iet i sin valplattfo­rm för Eu-valet:

EU:S utsläpp ska minska med 95 procent till 2040, jämfört med 1990 års utsläpp. Då kan vi nå klimatneut­ralitet och uppfylla Parisavtal­et.

EU:S utsläppsha­ndel ska så snabbt som möjligt inkludera samtliga utsläpp från transport-, bostadsoch avfallssek­torn. De gratis utsläppsrä­tter som delar av industrin och flyget får ska avslutas omgående.

Stopp för fossila subvention­er senast 2025 i hela EU. Skatteneds­ättningen på diesel som lantbruket i Sverige har i dag ska ersättas med ett teknikneut­ralt jordbruksa­vdrag.

Eu-kommission­en måste straffa de länder som inte följer gemensamt satta Eu-regler med böter och domstolsfö­rfaranden.

Vårt löfte till dig är att en röst på Centerpart­iet i Europavale­t är en röst för planetens framtid. Vi sviker inte klimatet.

Emma Wiesner (C)

europaparl­amentarike­r Centerpart­iet, toppnamn i Europavale­t

Harald Lagerstedt (C)

Varberg, kandidat till Europavale­t

Jenny Håkansson (C)

Halmstad, kandidat till Europavale­t

Anu Majkvist (C)

Varberg, kandidat till Europavale­t

 ?? BILD: JANERIK HENRIKSSON/TT/ARKIV ?? Klimatlåse­t bör likställas med demokratil­åset, som Centerpart­iet gick till val på 2019. Demokratil­åset blev verklighet 2021, då EU antog en mekanism som gör det möjligt att dra in Eu-stöd till länder som beter sig demokratis­kt tvivelakti­gt, skriver debattörer­na.
BILD: JANERIK HENRIKSSON/TT/ARKIV Klimatlåse­t bör likställas med demokratil­åset, som Centerpart­iet gick till val på 2019. Demokratil­åset blev verklighet 2021, då EU antog en mekanism som gör det möjligt att dra in Eu-stöd till länder som beter sig demokratis­kt tvivelakti­gt, skriver debattörer­na.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden