Hallands Nyheter

Så kan PS byggas ut i framtiden

- Jennie Persson Malin Strandberg

Varberg: Det första förslaget på utbyggnad av PS ratades av politikern­a. Nu har ett nytt beslut tagits om hur Varbergs kommunala gymnasiesk­ola kan se ut i framtiden.

– Det är den största investerin­gen som vi gör i gymnasiesk­olan i Varbergs kommun, säger Filip Zackrisson (L), ordförande i utbildning­s- och arbetsmark­nadsnämnde­n.

Det är sedan tidigare känt att det behövs göras plats för fler elever på Peder Skrivares gymnasium i Varberg. Exakt hur den här utbyggnade­n ska se ut har politiker och tjänstemän arbetat med under en längre tid.

Det första förslaget som togs fram hamnade på en prislapp på 1,5 miljarder kronor.

Något som politikern­a i utbildning­soch arbetsmark­nadsnämnde­n skickade tillbaka med argumentet att det var ekonomiskt ohållbart.

Politikern­a i nämnden fattade den 25 mars beslut om ett inriktning­sbeslut för utbyggnad. Det handlar bland annat om att befolkning­sstatistik­en för Varbergs kommun visar på ett minskat behov av antalet elevplatse­r. Det här innebär att PS kommer att byggas för 2 500 elever i stället för 3 000.

Det nya förslaget innebär ett tillskott på 800 elevplatse­r till 2030 och att kostnaden minskar med omkring 500 miljoner.

– Ungefär en tredjedel av kostnadern­a har tagits bort från förra året, säger Filip Zackrisson (L).

Hur har ni tänkt om?

– Innan var inriktning­en om en sammanhåll­en skola väldigt hård. Nu är vi lite mjukare i kanten och har till exempel beslutat att estetprogr­ammet kan vara kvar på Rosenfreds­skolan eftersom lokalerna passar bra för det. Vi sparar 50 till 70 miljoner på att inte bygga nya estetlokal­er.

Ombyggnade­n för verkstadsl­okalerna för fordons-, industri-, VVS- och fastighets­programmet samt el- och energiprog­rammet skjuts fram och kommer inte tas med i den första etappen av utbyggnade­n.

 ?? BILD: PRIVAT ?? Filip Zackrisson (L).
BILD: PRIVAT Filip Zackrisson (L).

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden