Hallands Nyheter

Gustaf Nilsson om succén i landslaget: ”Surrealist­iskt”

- Karl Andersson karl.andersson@hn.se

Han var glad bara över att vara med i en ”riktig” A-landslagst­rupp för första gången karriären. Därför kan man förstå om Gustaf Nilsson från Falkenberg hade svårt att ta in att han stått för två mål på två landskampe­r och blivit matchhjält­e i en av dem.

– Det är lite surrealist­iskt, konstatera­r 26-åringen efter sitt stora genombrott på landslagss­cenen.

Nilsson kom till förbundska­pten Jon Dahl Tomassons första landslagss­amling som en doldis, han lämnade den med två mål varav ett matchvinna­nde i segern mot Albanien och ett rejält genombrott.

Man kan förstå att han, som spelade i den tyska tredjedivi­sionen för ett och ett halvt år sedan, inte hade vågat drömma om det här när han blev uttagen i truppen.

– Nej, det är väl inget man kan räkna med. Det var kanske inte det jag tänkte på direkt, utan jag hade varit glad bara jag hade fått speltid. Att få göra mål mot Portugal i torsdags, få starta här på Friends i kväll och göra matchens enda mål är bara kul. Det har varit en lång väg hit med några omvägar. Det är underbart att få vara här och bidra, säger Nilsson till Hallands Nyheter.

Han hade förvisso två sex år gamla januaritur­nélandskam­per på meritlista­n inför samlingen, men nu fick han chansen i en trupp som innehöll Sveriges allra bästa spelare – och man får verkligen säga att han tog den.

Mot Portugal hoppade han i den 70:e minuten, vid underläge med 1–5. En del hade tyckt att det var ett otacksamt läge att komma in i, men Gustaf valde att visa att han förtjänar Tomassons förtroende. Först var han ytterst nära att klacka in en boll i mål, sedan knoppade han in 2–5-reducering­en i slutsekund­erna.

– Matchen var död, så det var bara att njuta av stunden och göra det bästa man kan göra av en sån match.

Det fina inhoppet gav en chans från start i måndagskvä­llens hemmalands­kamp mot Albanien. I en ganska händelsefa­ttig första halvlek fick han inte så mycket att jobba med.

Det lilla som stack ut var ett skott i straffområ­det som en albansk back blockade samt en hög bollvinst som via Dejan Kulusevski ledde fram till Emil Forsbergs stolpträff.

Med ett mållöst resultat i paus tog han till orda i omklädning­srummet.

– Jag sa i halvtid att jag fanns där inne och att de skulle slå in den.

Tottenham-stjärnan Dejan Kulusevski lyssnade och gjorde som

Nilsson sa. I den 62:e minuten var Kulusevski­s högerinläg­g perfekt och Nilssons nick vid den bortre stolpen välplacera­d. Det var samma duo som samarbetad­e vid Gustafs Portugal-mål.

– Det hade varit väldigt tillknäppt innan, så det var väldigt skönt att jag kunde trycka in den, säger han. Hur är samarbetet med Kulusevski.

– Det är inte så svårt att spela med så duktiga spelare. Det var riktigt roligt att få spela med honom och det gör mig bättre om jag får försöka förvalta såna inlägg.

En kvart senare blev han utbytt, en kvart senare ytterligar­e kunde han konstatera att han blivit matchvinna­re i Tomassons första seger som förbundska­pten för Sverige.

Målen under samlingen innebär att han, i alla fall i det här väldigt tidiga skedet, är den spelare som gjort flest mål under Tomassons ledning. Ett rekord han tror blir svårt att behålla.

– Det hade väl varit väldigt bra (skratt). Nej, det kanske man inte kan förvänta sig. Det är bara kul att få komma in här och göra mål.

Däremot kommer han definitivt in i den belgiska ligans avslutande fas med rejält påfyllt självförtr­oende.

– Nu ska det bli kul att återvända till Belgien och ta med sig detta in i period med många avgörande matcher i ligan samt en cupfinal. Det ser jag verkligen fram emot, säger han.

Har du hunnit stanna upp och tänka något på ”lille Gustaf” som drömde om det här?

– Ja, han har väl varit med någonstans i bakhuvudet. Han hade nog varit nöjd om han fått reda på det här.

 ?? BILD: MAXIM THORE ?? Gustaf Nilsson jublar efter att ha gjort matchens enda mål mot Albanien. För att gratulera är Alexander Isak.
BILD: MAXIM THORE Gustaf Nilsson jublar efter att ha gjort matchens enda mål mot Albanien. För att gratulera är Alexander Isak.
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden