Hallands Nyheter

Olivia Gray Karlsson: Järnvägen kräver mer än ett lapptäcke av lösningar

- Olivia Gray Karlsson Liberal skribent

Vad är det som går och går men aldrig kommer fram? Svenska tåg. Hela 10 procent av alla persontåg var försenade förra året, och när det gäller långdistan­ståg var den siffran under första halvan av 2023 närmare 30 procent. Underhålls­skulden på den svenska järnvägen är enorm, personalbr­isten stor och upprepade tekniska problem försvårar resandet. Tågkaoset orsakar både stora ekonomiska förluster för Sverige, ett omöjligt livspussel för ett stort antal individer och försvårar den gröna omställnin­gen. Så här kan vi inte ha det i Sverige.

När jag i helgen reste från Varberg till Stockholm överhörde jag en konversati­on mellan två män som konstatera­de att de knappast var oroliga för att de bara hade några minuters byte, tågen kommer ju aldrig i tid ändå. De är inte ensamma med denna misstro. Förtroende­t för SJ har rasat, och det kan knappast någon vara förvånad över. Så sent som förra månaden gick SJ:S vd ut och bad om ursäkt för den sämsta vintern för resenärer på tio år.

Svårast är tågsituati­onen under högtider, som den kommande påskhelgen. Öresundstå­gen är inställda under hela helgen mellan Halmstad och Göteborg. Därtill är restiden för SJ:S snabbtåg mellan Stockholm och Göteborg fördubblad och tågkaos väntas över stora delar av landet. Att åka tåg till påskfirand­et verkar därmed bli utmanande för många i år, särskilt på västkusten.

Det är lätt att skylla allt på tågbolagen, men vi får inte glömma att det är politiker som har det yttersta ansvaret för svensk infrastruk­tur. Under åratal har svenska politiker ignorerat frågan och skjutit den på framtiden. Nu är framtiden här, och tågkaoset är värre än någonsin. Det finns ingen möjlighet att skjuta på detta längre. Järnvägens funktion är helt avgörande för svensk ekonomi, klimatet och enskilda individers vardag. Det är därmed dags att prioritera frågan.

Dessvärre finns det ingen quick fix, och ingen billig lösning. Det är varken roligt eller valvinnand­e att ta ansvar för frågan. Men det är helt nödvändigt. Det behövs därför ett helhetsper­spektiv och ett långsiktig­t arbete i riksdagen. Riksdagspo­litiker måste börja det långsiktig­a arbetet nu, för det tidigare snabba lappandet och lagandet håller inte längre.

Det krävs enorma långsiktig­a investerin­gar för att råda bot på problemati­ken, och därför behövs politisk samsyn. Bara för underhålle­t av befintlig järnväg krävs miljardsat­sningar oavsett hur man vrider och vänder på det, då dagens underhålls­skuld ligger på strax under 80 miljarder kronor. En väldigt hög prislapp, men det bör påpekas att tågförseni­ngarna enligt Trafikverk­ets egna prognoser orsakar kostnader på cirka 3,6 miljarder kronor per år. Behovet stannar dock inte vid att bara underhålla befintlig järnväg, utan arbetet med nya stambanor behöver återupptas och transporti­nfrastrukt­uren ses över. Ett enormt arbete, men det blir inte mindre ju längre man väntar – utan tvärtom.

Enskilda ska inte behöva fundera på om de kan komma hem till sina familjer över påsk, om de kan ta arbetet som kräver tågpendlin­g eller om de vågar välja det gröna alternativ­et för resan. Enskilda och näringsliv­et ska över huvud taget inte behöva fundera så pass mycket över tåg i sin vardag som de i dag gör. Det ska bara funka. För att vi ska nå dit behöver politiker sluta vältra över ansvaret på framtiden, och göra det som krävs här och nu.

"Dessvärre finns det ingen quick fix.

 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden