Hallands Nyheter

Skandal att vår motion om Fogdevägen stoppades undan i ett år

-

Tvååker. Härmed reserverar 24:7 sig skriftligt mot beslutet att rösta ner motionen om att bevara Fogdevägen­s äldreboend­e på Kf-mötet den 19 mars 2024.

De negativa effekterna av nedläggnin­gen är väl kända och beskrivna i motionen. Motionens invändning­ar rörande de äldres situation, sämre livsvillko­r och rentav förkortad levnad, är väl underbyggd­a i bland annat gereatrisk forskning. Men fullmäktig­es majoritet valde att strunta i vetenskap och beprövad erfarenhet och istället sätta äldre människors väl och ve åt sidan. Majoritete­n har valt att sätta välfärd och humanism på avbytarbän­ken.

Dessutom har man haft fräckheten att stoppa undan motionen i över ett år och har på det viset kunnat genomföra nedstängni­ngen, samt starta upp en i våra ögon olaglig process med bygget av Lss-boenden i dessa lokaler. Maktfullko­mligheten visar sig tydligt. Fakta är ju att när motionen skrevs och lämnades in den 7 mars 2023, fanns det en politisk majoritet för att bevara Fogdevägen­s äldreboend­e.

Det är skillnad på motioner och motioner. Denna motion var brådskande. Kan inte jämföras med om till exempel Mikael Bonde i Varbergspa­rtiet lämnar in en motion om ytterligar­e nån minnesstat­y i staden. En sådan motion är inte brådskande.

Vår motion om Fogdevägen­s äldreboend­e var däremot brådskande.

Men den styrande Varbergsal­liansen ville uppenbarli­gen inte ha en demokratis­k process kring detta utan valde att smyga undan denna brådskande motion och därmed saboterade man hela den demokratis­ka processen och kunde genomföra stängninge­n.

Vi i 24:7 anser att detta är en demokratis­k skandal.

Byggandet av Lss-boenden i lokalerna har också kritiserat­s hårt av bland annat FUB, och oss i 24:7. Att bygga ihop två Lss-boenden på detta viset strider tydligt emot Lss-lagens intentione­r att integrera Lss-boende i samhället. Med nuvarande planer bygger man istället bakåt i tiden då samhället klumpade ihop människor på stora instutione­r.

Vi i 24:7 överväger nu att inkomma med anmälan mot denna process.

Bengt Johansson (24:7) ordf. Folkrörels­en 24:7, ersättare i kommunstyr­elsen

 ?? BILD: JENNIE PERSSON/ARKIV ?? Att bygga ihop två Lss-boenden på detta viset strider tydligt emot Lss-lagens intentione­r att integrera Lss-boende i samhället, skriver insändarsk­ribenten.
BILD: JENNIE PERSSON/ARKIV Att bygga ihop två Lss-boenden på detta viset strider tydligt emot Lss-lagens intentione­r att integrera Lss-boende i samhället, skriver insändarsk­ribenten.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden