Hallands Nyheter

Ta de värsta problemen först, men se globalt på miljön

- Bengt Åke Salsgård

Miljö. En ledare i Expressen skriver ; fredagen15 mars: ”hylla inte Gretas konspirati­oner”

Jag håller med om vad som sägs om Greta.

Naturvårds­verket genom Sveriges officiella statistike­r, presentera­r mycket statistik via ekonomifak­ta som lämna rapporter över tillstånde­n i Sverige och Globalt. Läs gärna och bilda dig en uppfattnin­g.

Några reflektion­er från mig.

Jag tror att Sverige generellt sett har bra ”siffror” inom miljön, i alla fall jämfört med många andra länder. Ekonomifak­ta redovisar många områden inom miljön. Och Sverige ligger bra till

Motsatsen är att en del länder som inte har kommit så långt har dålig, för att inte säga skadlig miljö. Många kolkraftve­rk etc. som sprider mycket koldioxid som i sin tur ökar mängden växthusgas­er, etc.

Och då kan man konstatera, i detta fall, att koldioxid sprider sig över hela jorden. Och samtidigt så urskuldar man detta med att hävdar att har många länder har haft problem i sin utveckling. och man menar tydligen att vi måste acceptera dålig miljö för att om få en bättre miljö i landet i fråga på sikt. Man måste acceptera landets utveckling­skurva anser man tydligen.

Jag tror inte på detta resonemang annat än i viss grad. Om man accepterar dålig miljö som sprider sig via hela jorden så får vi problemen med ”el nino” och andra naturprobl­em. (bränder i Australien, California etc som i tur beror på spridninga­r av dåliga naturfenom­en långt därifrån, vad jag förstår. Alltså lokal problem blir globala problem.)

Det innebär således, att vi bör angripa de problem vi har, vart helst de uppkommer (i Kina, Indien, USA, Ryssland) . Men att man tar de lågt hängande frukterna först.

Och jag tror att vi måste hjälpa till att komma fram till en god miljö och jag tror att det finns många som kan hjälpa till att utveckla saker och ting så att vi når en ännu bättre miljö.

 ?? ?? Om man accepterar dålig miljö som sprider sig via hela jorden så får vi problemen med ”el nino” och andra naturprobl­em, skriver insändarsk­ribenten. På bilden sysna översvämni­ngar efter att väderfenom­enet el nino skapat kraftiga regn över Somalia 2023.
Om man accepterar dålig miljö som sprider sig via hela jorden så får vi problemen med ”el nino” och andra naturprobl­em, skriver insändarsk­ribenten. På bilden sysna översvämni­ngar efter att väderfenom­enet el nino skapat kraftiga regn över Somalia 2023.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden