Hallands Nyheter

Vi måste följa rättsstate­ns principer i kampen mot brottsligh­et

-

Svar på ”Varför månar MP om terroriste­rnas integritet?”

Brott. Det är verkligen inte lätt att hänga med när SD tar ut svängarna. Antalet förslag från justitiemi­nister Strömmer (M) som på olika sätt ska bekämpa gängkrimin­alitet och oönskade invandrare är stort och ökar hela tiden. Det går fort och det blir fel. Remisstide­r kortas ner och viktiga synpunkter missas eller ignoreras. Lagrådet – några av Sveriges främsta jurister – konstatera­r gång på gång att regeringen­s förslag inte håller måttet.

Det finns nämligen något som kallas ”rättsstate­ns principer” som Sverige under lång tid har försvarat.

Det handlar om sådant som allas likhet inför lagen, att undvika godtycke och diskrimine­ring och att alla har rätt att få sin sak prövad. Utan sådana principer blir demokratin ett lätt byte för auktoritär­a krafter. Se på Ryssland, som ett exempel.

Nu vill SD och regeringen införa så kallade säkerhetsz­oner där polis ska få rätt att visitera människor och undersöka bilar, utan brottsmiss­tankar, med syfte att därigenom undvika att svåra brott begås. Då ska man veta att det inte finns några belägg för att det skulle fungera särskilt bra. De erfarenhet­er som finns från andra länder är mestadels tveksamma eller rent negativa. Oskyldiga människor trakassera­s och de kriminella flyttar snabbt någon annanstans. Tryggheten minskar.

Därför tycker vi att det som behöver göras i kampen mot brottsligh­eten måste vila på stabila grunder av såväl erfarenhet­er och forskning som på rättsstate­ns principer. För vår del är det självklart inte fråga om att “måna om terroriste­r” utan om att värna om svenska medborgare och andra i vårt land, med eller utan keps.

Maria Losman (MP)

ordf MP Halland

Jan Riise (MP)

riksdagsle­damot

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden