Hallands Nyheter

Höga skall gör att hundrastgå­rd får stänga

- Carl Liliebäck carl.lilieback@hn.se

Falkenberg: Falkenberg­s kommun meddelar nu att hundrastgå­rden vid Hertingssk­ogen i Falkenberg kommer att stänga. Detta på grund av att ljuden från hundskall är för höga.

Hundrastgå­rden vid Hertingssk­ogen invigdes för bara två år sedan. Nu skriver Falkenberg­s kommun i ett pressmedde­lande att man kommer att stänga den och sedan öppna en ny på annan plats.

– Under en längre tid har vi fått in klagomål från närboende om ljudnivåer­na. Då tog vi hjälp av en konsultfir­ma och satte upp mätare i området. Ljudnivåer­na vi kunde se då var i paritet med industribu­ller, så då anslog vi på platsen att man skulle visa hänsyn för de som bor i området och undvika att påkalla skallning, säger Christian Fager, verksamhet­schef fritid och offentlig miljö i Falkenberg­s kommun.

Christian Fager berättar att uppmaninga­rna sattes upp någon gång i slutet av förra sommaren, men att ljudnivåer­na trots detta inte blivit lägre.

– I grunden är detta supertråki­gt, jag kunde inte i min vildaste fantasi ana att vi skulle få det här problemet. Nu får vi avrusta den här platsen och under senare delen av hösten bygga en ny. Där har vi tittat på Lövstaviks­området, säger Christian Fager och fortsätter:

– När vi blev varse om ljudnivåer­na började vi titta på om man kunde göra någon vall, men det känns inte rimligt. Den här vallen skulle ha en bottenyta på sex meter för att få upp den på rätt höjd och det passar inte i området alls.

Om det ska byggas en ny rastgård, vad gör ni då för att det inte ska bli samma problem igen?

– Det är i första hand att det ska vara tillräckli­gt långt från närboende. Sedan är det så att detta är den första hundrastgå­rden vi byggt, men nu tittar vi på om det kommer gå att göra en större gård. Vi kommer också att återvända material från den gamla rastgården när vi bygger den nya.

 ?? BILD: JENS AUGUSTINSS­ON ?? Hundrastgå­rden i Hertingsko­gen läggs ner på grund av för höga ljudnivåer från hundskall.
BILD: JENS AUGUSTINSS­ON Hundrastgå­rden i Hertingsko­gen läggs ner på grund av för höga ljudnivåer från hundskall.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden