Hallands Nyheter

Stökigt vid polisingri­pande på ungdomsfes­t i Halland

- Cicki Gustafsson Julia Paulsson

Harplinge: Den urartade ungdomsfes­ten i Harplinge utanför Halmstad slutade med ett polisingri­pande. Filmklipp från kvällen, som tidningen har tagit del av, visar poliser som med dragna batonger konfronter­ar en grupp av ungdomar. ”Maktmissbr­uk” skanderar festdeltag­are i klippet. Nu anmäler polisen sin egen insats till avdelninge­n för särskilda utredninga­r.

Det var i fredags som omkring 90 ungdomar hade samlats för en fest i en privatbost­ad. Enligt uppgifter till tidningen var alla under 18 år.

En av deltagarna berättar för tidningen att de sjöng och dansade. Många var berusade och ljudnivån hög.

– Vi började festa klockan åtta på kvällen. Men det var ingen som betedde sig, utan stämningen var god.

Omkring halv elva på kvällen kom polisen till platsen sedan någon larmat om ett bråk. Polispatru­llen som var först på plats har berättat för tidningen att det var stökigt och att man försökte tömma huset på ungdomar. Man kalllade också in fler patruller.

Utanför huset blir stämningen snart spänd.

– Poliserna började plocka på sig folk som inte hade druckit. Det var tydligt att de riktade in sig på dem som inte såg svenska ut, säger en av festdeltag­arna.

Han berättar att han själv tog upp mobilen och började filma.

– Jag tycker det var väldigt hårda tag från polisens sida. Jag har varit på en fest en gång tidigare där polisen dykt upp. Då betedde de sig inte alls så här, utan pratade och lugnade ner stämningen.

På en film, som tidningen har tillgång till, ser man en polis fälla ut sin batong och knuffa omkull en kille. En annan sekvens visar hur en polis lägger sig ovanpå en kille och pressar hans ansikte mot marken medan polisen försöker få grepp om hans händer.

Fredagens händelser har nått lokalpolis­områdesche­f Gustav Rosén Zetterberg som konstatera­t att ingripande­t behöver utredas.

Han har gjort en anmälan till polisens avdelning för särskilda utredninga­r.

– Vi har en ordning som innebär att när det finns anledning att anta att brott har förövats, vilket innebär lågt satta krav, har polisen en skyldighet att upprätta en anmälan, säger han.

Till en början rubriceras anmälan som tjänstefel, vilket kan förändras efter att det bedömts av en åklagare. Om anmälan gäller en eller flera poliser vill lokalpolis­områdesche­fen inte kommentera i nuläget.

– Det kan vara svårt dra några slutsatser av en filmsekven­s ryckt ur ett sammanhang och därför är det bra att utreda och bedöma ärendet opartiskt. Det gör inte vi själva utan det gör en åklagare på särskilda åklagarkam­maren, säger Gustav Rosén Zetterberg.

Gustav Rosén Zetterberg var inte själv på plats vid ingripande­t och kan inte svara på vad som orsakade den hårda stämningen mellan poliserna och ungdomarna. Att polisen kallas till stökiga ungdomsfes­ter är inte helt ovanligt, men för det mesta brukar festen upplösas när polisen anländer menar Rosén Zetterberg. Den typen av ingripande som gjordes i fredags är vanligare i klubb- och krogmiljö.

Festdeltag­arens upplevelse om att poliserna riktade in sig på ungdomar med utländsk bakgrund kan Gustav Rosén Zetterberg inte bemöta direkt, men han menar att det inte speglar hans bild av polisen.

– Poliserna i Halmstad och Laholm som jag ansvarar för är välutbilda­de och några sådana tendenser har jag inte märkt hos någon. Vi har en lagstiftni­ng att förhålla oss till och bakgrund ska inte spela någon roll. Vi ska alltid agera proffsigt vid våra ingripande­n.

Efter insatsen har tre anmälninga­r upprättats mot ungdomar på festen. Ett fall gäller en misstänkt misshandel, det bråk som polisen larmades om från början, samt ett fall av våldsamt motstånd och ett fall av sabotage mot blåljusper­sonal.

– Det är i samband med anmälnings­upptagande om det andra brottet som några ungdomar stör polisarbet­et på plats, berättar förundersö­kningsleda­re Kenneth Persson.

Det finns bland annat uppgifter om att en ungdom försökt ta en batong från en av poliserna på platsen.

– Blåljussab­otage är ett väldigt allvarligt brott, säger Gustav Rosén Zetterberg.

"Poliserna började plocka på sig folk som inte hade druckit. Det var tydligt att de riktade in sig på dem som inte såg svenska ut. En av festdeltag­arna

 ?? BILD: SKÄRMDUMP ?? ”Det var väldigt hårda tag från polisens sida”, säger en tonåring som befann sig på festen.
BILD: SKÄRMDUMP ”Det var väldigt hårda tag från polisens sida”, säger en tonåring som befann sig på festen.
 ?? BILD: ROGER LARSSON/ARKIV ?? Gustav Rosén Zetterberg, lokalpolis­områdesche­f för Halmstad och Laholm, har anmält fredagens händelse till Polismyndi­ghetens avdelning för särskilda utredninga­r.
BILD: ROGER LARSSON/ARKIV Gustav Rosén Zetterberg, lokalpolis­områdesche­f för Halmstad och Laholm, har anmält fredagens händelse till Polismyndi­ghetens avdelning för särskilda utredninga­r.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden