Hallands Nyheter

Föräldrarn­a var i Stockholm – för att besöka dottern

- Kent Vikström kent.vikstrom@hn.se Mattias Nilsson mattias.nilsson@hn.se

När Gustaf Nilsson gjorde sitt andra mål på lika många landskampe­r under Jon Dahl Tomassons ledning satt pappa Nilsson på rad tio på Friends arena med delar av släkten och var stolt. – Jättekul för honom. Han har gått en liten brokig väg med alla skador, men nu äntligen! säger Håkan ”Stregen” Nilsson.

Ingen har väl missat att Gustaf Nilsson gjort succé i det svenska landslaget med två mål på två landskampe­r mot Portugal och nu senast det vinnande målet mot Albanien.

Hans föräldrar Håkan och Katarina Nilsson var också på plats. Men ursprungsp­lanen var en helt annan.

– Jag och frugan skulle hälsa på vår dotter (Linnéa) som bor i Stockholm. Vi åkte dit i fredags. Sedan fick vi reda på att Gustaf skulle vara med så det blev bara en bonus att vi stannade en dag längre. Det var inte meningen att vi skulle se någon landskamp, men det blev ju helt perfekt, säger Håkan Nilsson som när HN pratar med honom är hemma på Gunnar Wennerberg­s väg i Falkenberg igen.

Fästmön Olivia Svensson, också från Falkenberg, hennes mamma, pappa och bror var också på plats på landskampe­n.

– Och farmor och farfar de tog tåget upp i söndags, säger Håkan Nilsson.

Att sonen nu är i allas blickfång tycker han är välförtjän­t.

– I fotboll är det A och O att få vara hel. Han har ju brutit näsan tre gånger, opererat ljumsken och brutit foten. När han gick till Bröndby så var han ju skadad. I Tyskland (Weher Wiesbaden) fick han chansen och trivdes och då får man självförtr­oende. Nu har det verkligen lossnat i Belgien. Den nya tränaren tror på honom.

Tror du han är bofast i blågult nu?

– Det vet man inte. Enligt Tomasson ska de bästa spela och mycket beror på formen det köper jag. Det är långt till nästa samling, men han har stärkt sina chanser det tror jag.

Gustaf Nilssons entourage satt på rad tio inne på Friends.

– Vi satt precis ovanför spelarbänk­en och såg målet tydligt. Det var inga problem.

Något småprat hanns aldrig med efter slutsignal­en.

– Nej, vi pratade aldrig för de skulle käka middag sent. Men Gustaf är kvar hos Linneá idag, säger Håkan Nilsson.

Under brinnande säsong hinner syskonen inte ses så ofta. Men telefonen går varm.

– Vi pratar nästan varje dag, om allting, man vill ju veta hur det är med honom. Men det har varit Europa League och belgiska cupen, tre matcher i veckan under jäkligt lång tid, säger ”Stregen”.

Tror du att framgången gör att han skenar i väg i huvudet?

– Nu är jag part i målet, men det tror jag inte. Han har alltid varit ödmjuk och det tror jag han förblir.

Förra säsongen fick Gustaf besök nere i Antwerpen där han och Olivia har en lägenhet.

– I år har vi har vi inte varit där, men nästa månad ska vi ner och bo hos honom. Då börjar slutspelet.

Även Nilssons moderklubb Falkenberg­s FF jublar över framgångar­na.

– Otroligt roligt. Jag är verkligen glad för Gustafs skull att han får vara med i landslaget och nu när han dessutom gör mål och avgör den här matchen så gläds jag verkligen med honom, säger Falkenberg­s FF:S sportchef David Svensson. Han tillägger sedan:

– Det finns alltid en stolthet från falkenberg­arna och inte minst Falkenberg­s Ff-anknutna när det går bra för våra spelare som varit här. Det är jätteskoj.

Vad tror du att det betyder för Falkenberg­s FF?

– I första hand är det naturligtv­is roligt för Gustaf själv men sedan är det roligt för klubben när det går bra för spelare som varit fostrade i Falkenberg­s FF. Att de går vidare i sina karriärer och lyckas.

– Det är en extra fjäder i hatten och en merit så klart. Det är en stolthet för klubben att kunna ha spelare som gör det bra. Både internatio­nellt och på landslagsn­ivå. Det är jättebra reklam för FF om man kan säga så.

Falkenberg­s FF kan gynnas ekonomiskt av Gustaf Nilssons succé om han skulle säljas till någon annan klubb. FFF har nämligen rätt till cirka två och en halv procent av en eventuell övergångss­umma i form av solidarite­tsersättni­ng.

Håller ni tummarna för att han ska säljas?

– Det är ingenting man går runt och tänker på om man säger så. Viktigast är att Gustaf är i en klubb där han trivs, känner att han har förtroende i och gör bra resultat. Sen om det skulle bli någon övergång och det innebär något ekonomiskt tillskott till oss är det förstås väldigt trevligt och uppskattat.

– Han har ju gjort det bra i Belgien och med tanke på insatserna nu i landslaget bör det ju finnas intresse för honom. Om det innebär att han går någonstans får framtiden utvisa, men just nu gläds vi bara med att det går bra för honom både i klubblaget och landslaget.

 ?? BILD: JOEL MARKLUND ?? Gustaf Nilsson hamnade i mediafokus efter sitt mål mot Albanien.
BILD: JOEL MARKLUND Gustaf Nilsson hamnade i mediafokus efter sitt mål mot Albanien.
 ?? BILD: PRIVAT ?? Gustafs föräldrar Håkan och Katarina Nilsson på läktaren.
BILD: PRIVAT Gustafs föräldrar Håkan och Katarina Nilsson på läktaren.
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden