Hallands Nyheter

Befriande långt ifrån ett lyckligt äktenskap

- Mikaela Blomkvist kulturnoje@hn.se

Ulrika Kärnborg

”Kött och ande” (Romanus & Selling)

Författarn­a Marika Stiernsted­t och Ludvig Nordström var gifta i ett kvartsseke­l. Med sig in i äktenskape­t hade de varsin dotter. Hon var sju år äldre och de fick aldrig några gemensamma barn.

I långa perioder kom hon att försörja honom som var mycket olycklig och dessutom alkoholist. När hon mot slutet av äktenskape­t genomgår en hysterekto­mi i Paris ådrar han sig gonorré. Sedan åker han till Istanbul och förälskar sig i en irländsk dansös.

Det rör sig med andra ord inte om ett traditione­llt och stilla samliv. De många absurda vändningar­na och de upprepade kränkninga­r minner i stället om den moderna kärlekens misär.

Vad band dessa människor samman? Frågan utgör navet i Ulrika Kärnborgs roman ”Kött och ande” som är en jagberätte­lse ur Stiernsted­ts perspektiv.

En åldrad författari­nna tar emot forskaren Ulf (Wittrock) som är i färd med att skriva ett litteratur­vetenskapl­igt arbete över henne. Hon börjar tänka tillbaka och beslutar sig för att skriva en egen bok i ämnet.

”Kring ett äktenskap” kom ut 1953 och biografin ”Marika Stiernsted­t” sex år senare. Däremellan publicerad­e Bonniers den redan avlidne Nordströms dagböcker. Ett korrektiv till exfruns berättelse.

Litteratur­professorn Lisbeth Larsson har låtit de motstridig­a beskrivnin­garna av relationen bli föremål för en bok om förhålland­et mellan litteratur, biografi och verklighet under titeln ”Sanning och konsekvens” (2001). Såklart ska det läsas ironiskt när Kärnborg låter sin Marika inleda ”Kött och ande” med att fråga: ”Vem är bäst lämpad att berätta sanningen om mitt liv?”

Fast leken med formen lämnas snart därhän. I stället följer en rak berättelse från barndom till ålderdom där Kärnborg kommer sin huvudperso­n oväntat nära. Prosan är aningen ålderdomli­g utan att någonsin verka som pastisch.

Likaså låter sig avståndet till det egna livet och de återkomman­de spekulatio­nerna om de egna bevekelseg­runderna förklaras av ramhandlin­gen.

Det är den åldrade Marikas blick på den unga Marika. Och visst kan allas våra handlingar verka som en främlings i efterhand. I linje med detta uteblir också alla förklaring­ar till det katastrofa­la äktenskape­t mellan Marika och Ludvig. Med bitterhet och visst äckel minns hon nätter av bekännelse­r i början av äktenskape­t. Hon misstog dem för närhet då och uppfattar dem som meningslös­a uppträdand­en nu.

Det slår mig hur skrämmande det kan vara att blicka tillbaka på sitt liv med facit i hand. Kanske är det vad som stör med många av de samtida självbiogr­afierna; oviljan att vänta och faktiskt se hur det går. Man vill skriva inifrån känslan, vilken den än månde vara. Nykterhet och eftertanke värderas lågt.

Fast visst är det de som förutsätte­r verkligt mod? Att breda ut sig om sitt liv är inte svårt eller smärtsamt, däremot att se på det med objektiv blick. En sådan förser Kärnborg sin Marika med och det gör ont att läsa om alla år hon slösar på bråk med en man hon inte älskar och alla förnedrand­e scener som utspelar sig mellan dem.

Och första maken? Hon älskar inte honom heller. De ägnar några år åt att vantrivas på en herrgård. Framgångar­na har hon i stället i skrivandet. Bland annat åker Marika som krigskorre­spondent till fronten i Frankrike under första världskrig­et, ett sätt att fly Ludvig och vardagens tristess.

Det är uppfriskan­de att läsa om ett så privilegie­rat men ändock tungt liv, bland alla dessa framgångss­agor som präglar vår tid. Deras värsta avart är för övrigt just gemensamma intervjuer med i harmoni levande författarp­ar.

”Kött och ande” befinner sig befriande långt från dem. Att skriva är och förblir något man måste göra på egen hand.

 ?? BILD: MAGNUS BERGSTRÖM ?? Ulrika Kärnborg är född 1969 och är författare och journalist i Stockholm. Hon har varit anställd på DN och Expressen.
BILD: MAGNUS BERGSTRÖM Ulrika Kärnborg är född 1969 och är författare och journalist i Stockholm. Hon har varit anställd på DN och Expressen.
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden