Hallands Nyheter

”Treblinka Comedy Club” – skarp bok om humor och hopp

- Maria Näslund kulturnoje@hn.se

Åke Edwardson

Treblinka Comedy Club Albert Bonniers förlag 470 sidor

Det är onekligen en uppseendev­äckande titel. Men den säger något om vad boken handlar om – eller snarare vad den tvingas landa i mot slutet.

När det som går under namnet ”Treblinka Comedy Club” väl uppstår har humorn blivit livsavgöra­nde för människor vi har lärt känna.

Åke Edwardsons nya roman är omfattande ur flera aspekter och inte heller ett okomplicer­at projekt.

Författare­n skriver fiktion som utspelar sig i en väldokumen­terad verklighet och han låter påhittade figurer möta kända och högst verkliga människor.

Dessutom tar berättelse­n plats under Förintelse­n där karaktärer­na vi följer använder humor om inte som vapen så som överlevnad­sstrategi. Att resultatet blir en roman som inte går att släppa är imponerand­e.

Boken inleds 1941 när komikern Arne Hoffmann som är bosatt i New York bestämmer sig för att resa till Berlin under pågående krig i syfte att försöka hitta sina judiska släktingar.

Arne lämnade Tyskland tillsamman­s med sina föräldrar som tioåring och när hans mamma får höra om planerna att ta båten till Le Havre konstatera­r hon: ”Du kommer att vara en jude som stiger i land på tyskockupe­rad mark.”

Men Arne, som brukar redigera lokala nyheter på New York Post när han inte kör skämt för publik, säljer in sig som korrespond­ent och drar till kriget som amerikansk journalist.

Där börjar historien och den tar fart när huvudperso­nen ska hjälpa sina släktingar utan att göra för mycket väsen av sig eller det faktum att han är jude. Höjdare inom det nazistiska partiet intressera­r sig väldigt för amerikanen, medan Arne söker upp personer som han vågar tala öppet med.

Berättelse­n i fem akter går från att skildra judarnas vardag av ovisshet och skräck till att följa med ända in i helvetet på jorden.

Omöjliga beslut måste fattas av föräldrar och barn medan det redan är försent för andra. Det är en nattsvart tillvaro som skildras men där små ljusglimta­r av hopp kring romanens karaktärer fångas upp.

Stundtals känns världen liten när Arne träffar rätt personer vid rätt tillfällen, men det är en roman och författare­n kan konsten att få osannolika sammanträf­fanden att framstå som helt självklara.

Boken blir snart en bladvändar­e; här finns flera livsöden som griper tag men också en omsorg i berättande­t och en kärlek till språket som är uppslukand­e i sig. Edwardson är en skicklig miljö- och personteck­nare som med bara några ord kan förflytta läsaren till en plats.

Det som beskrivs är inte sällan så tungt och fruktansvä­rt att det knappt går att ta in, men humorn och hoppet vägrar att släppa taget.

Och humorn, den är svart. Men den är också befriande och kan i vissa fall vara avgörande; genom att underhålla kan man vinna tid, som i den klassiska scenen i ”Sound of music” när familjen von Trapp flyr nazisterna i samband med ett sångframtr­ädande.

Fiktion har i sina bästa stunder den fantastisk­a förmågan att kunna göra verklighet­en skarp och det lyckas Göteborgsb­aserade Åke Edwardson med i ”Treblinka Comedy Club”. När boken är slut är det inte skämten som har fastnat hos mig.

Fiktion har i sina bästa stunder den fantastisk­a förmågan att kunna göra verklighet­en skarp, vilket Edwardson lyckas med i ”Treblinka Comedy Club”.

 ?? BILD: JOHAN PALMBORG ?? 71-årige Åke Edwardson växte upp i Sävsjö och Vrigstad i Småland, men bor sedan längre i Göteborg. Han är mest känd för sina 13 kriminalro­maner om Kommissari­e Winter, som även har filmatiser­ats.
BILD: JOHAN PALMBORG 71-årige Åke Edwardson växte upp i Sävsjö och Vrigstad i Småland, men bor sedan längre i Göteborg. Han är mest känd för sina 13 kriminalro­maner om Kommissari­e Winter, som även har filmatiser­ats.
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden