Hallands Nyheter

Lumpen inte enda sättet att få göra en insats

Unga som diskvalifi­ceras från mönstring borde i stället rekryteras till civilförsv­aret. Alla behöver få vara del i ett större sammanhang.

- Katarina Erlingson katarina.erlingson@hn.se 010-471 52 72

Ledare 30/3. Två av tre är för sjuka för att kunna göra lumpen löd rubriker häromdagen. Vad är det med våra unga, är det en samling klena och sjukliga stackare som inte klarar att vara med och försvara vårt land? Så enkelt är det förstås inte.

Innan någon kan göra lumpen blir man kallad till mönstring för att se om och var man kan passa. Har man god kondition och är stark är det kanske kustjägare som lockar. Är man mer stark i huvudet än i kroppen kan man behövas på andra positioner, som till exempel tolkskolan.

110 000 18-åringar har fått ett underlag till mönstringe­n som ska fyllas i, vilket de flesta också har gjort. Men 64 procent lämnar svar som gör att de inte kommer att kallas till mönstring. Det är betydligt fler än det var under de första åren efter att värnplikte­n återinförd­es 2017. Många anger psykisk ohälsa, vilket gör att de diskvalifi­ceras, men också andra diagnoser.

De som ska försvara Sverige måste vara kapabla till det, men det är oroväckand­e siffror att så många faller ifrån på grund av olika diagnoser och sjukdomar. En större andel är flickor och där vet man av andra undersökni­ngar att ångest och depression är vanligt.

Det är lätt att tro att många ljuger eller friserar sanningen när de fyller i mönstrings­underlaget, men Pliktoch prövningsv­erket säger sig har jämfört med socialstyr­elsens register och inte hittat några större avvikelser.

Men nog finns det en och annan som vill slingra sig ur, särskilt när det inte krävs läkarintyg. Det sistnämnda är egendomlig­t och måste ändras. Det är visserlige­n brottsligt att ljuga i mönstrings­ansökan, man kan få böter och en prick i belastning­sregistret, men risken att bli upptäckt är nog inte så stor. Det kräver resurser att undersöka sanningsha­lten och dessa lägger säkert Plikt- och prövningsv­erket på annat. Åtminstone så länge man får ihop tillräckli­gt många som kan rycka in i lumpen.

I Falkenberg­s kommun är det 122 unga, födda 2006, som kommer att mönstra från och med maj i år, i Varberg är det 148. Totalt kommer 27 900 unga att kallas till mönstring, 70 procent killar och 30 procent tjejer.

Med uppehåll i värnplikte­n 2010– 2017 och därefter en långsam uppbyggnad är många unga antagligen oförberedd­a när mönstrings­underlaget och den eventuella kallelsen till mönstring ligger i brevlådan. Men Rysslands invasion i Ukraina och den långa processen innan Sverige kom med i Nato gör förhoppnin­gsvis att försvarsvi­ljan stiger även hos de unga. Det har märkts hos de äldre i antal ansökninga­r till Hemvärnet och borde märkas även bland 18-åringarna.

Reglerna för att få mönstra är rimliga, men man kan leka med tanken om inte unga med psykisk ohälsa skulle kunna må bättre av att hamna i ett sammanhang som lumpen. Om inte annat borde civilförsv­aret kunna se en möjlighet här.

"

Det är oroväckand­e siffror att så många faller ifrån.

 ?? BILD: CHRISTINE OLSSON/TT ??
BILD: CHRISTINE OLSSON/TT

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden