Hallands Nyheter

Svag ekonomisk styrning skickar notan till skattebeta­larna

- Anneli Andelén (C) Elisabeth Svensson Agerbjer (C)

Svar på ”Varför vill Centerpart­iet ge skolbarnen en extra bestraffni­ng?”

Falkenberg. Tydligen är Centerpart­iet det enda partiet i Falkenberg som tycker det är viktigt att hålla budget. Framtid Falkenberg försöker få det att låta som att vi endast vill att barnoch utbildning­sförvaltni­ngen håller budget, det är så klart inte sant. Däremot är det en sorglig sanning att Falkenberg­s största förvaltnin­gar gick med underskott förra året och de två största nämnderna barnoch utbildning­snämnden och socialnämn­den gick back 17 respektive 40 miljoner. I år täcks socialnämn­dens underskott av ett nästan lika stort statsbidra­g men med samma budgetdisc­iplin som nu så kan vi väl förvänta oss ett minst lika stort underskott även nästa år? Förra året fanns det överskott i andra verksamhet­er som kunde täcka barn- och utbildning­snämndens underskott men hur gör vi om det inte finns ett överskott i år? Ska pengar lånas för att återställa samtliga förvaltnin­garnas ekonomi till noll? Ska skattebeta­larna behöva betala mer för att politikern­a inte vågade ta ansvar?

Sanningen är också att vårt förslag både sparar kommunen nästan fem miljoner och ger en minskad kostnad för barn- och utbildning­snämnden under 2024 i förhålland­e till förslaget från Framtid Falkenberg

och med vårt förslag betalas ingen bonus till friskolorn­a.

Utan budgetdisc­iplin ökar risken för den hackiga styrning vi nu ser effekterna av i Falkenberg där man vissa år kan anställa fler för nästkomman­de år göra en tvärbromsn­ing och skära ner på personal. Vi i Centerpart­iet i Falkenberg tror inte det är rätt sätt att bedriva trygga verksamhet­er. Vi behöver vår fantastisk­a personal på våra skolor, vi behöver elever som klara målen för att komma in på gymnasiet och för att det ska bli möjligt behöver vi modiga politiker som tar ansvar för budgeten.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden