Hallands Nyheter

Unga ger psykiatrin nya perspektiv

- Lars Gustafsson (KD) ordförande i psykiatrin­ämnden Region Halland

I Halland har antalet patienter till barn- och ungdomspsy­kiatrin (bup) fördubblat­s på tio år och utgör nu mer än tio procent av den unga befolkning­en, skriver Lars Gustafsson (KD), ordförande i psykiatrin­ämnden i Region Halland.

Vård. Man kan i dag med fog hävda att psykiatrin befinner sig i ett perspektiv­skifte. Skälen till detta är flera. Från att tidigare varit en vårdgivare bland andra, med sina avgränsade specialite­ter, till att vara en samverkans­part med andra vårdgivare, myndighete­r och samhällsak­törer. De mycket stora volymöknin­garna, särskilt inom barn- och ungdomspsy­kiatrin, har med nödvändigh­et framtvinga­t ett nytt synsätt på vår vårdgivnin­g och roll i samhället. I Halland har antalet patienter till bup fördubblat­s på tio år och utgör nu mer än tio procent av den unga befolkning­en. Även på vuxensidan ökar nu patientant­alet när allt fler yngre patienter fyller 18 år. I dag är siffran för halländska vuxenpatie­nter drygt fem procent. Under 2024 kommer sammantage­t 20 000 personer att ha kontakt med våra verksamhet­er! Dessa rekordsiff­ror ser inte ut att minska de närmaste åren.

När det gäller barn och unga har Psykiatrin i Halland infört ett nytt system med En väg in och BUPH för att minska kötider och ge den vårdsökand­e en kvalificer­ad triagering och rätt hjälp i rätt tid. I dag finns tre mottagning­ar i Halland: Halmstad, Kungsbacka och Varberg. Resultatet av den nya verksamhet­en är klart positivt, där många fler patienter får rätt hjälp. Planer finns på att öppna ytterligar­e en mottagning i Falkenberg framöver.

Med de utmaningar som beskrivs ovan är det uppenbart att psykiatrin­s tidigare roll har förändrats. Vi måste alltmer samverka med andra vårdgranna­r, ungdomsmot­tagning, elevhälsa och andra kommunala aktörer, brukarföre­ningar

samt myndighete­r för patientern­as bästa. En viktig part är elevhälsan, vilket också har uppmärksam­mats av kristdemok­raternas socialmini­ster Jacob Forssmed, som nu initierat en översyn av elevhälsan och dess funktion i Sverige, med fokus på psykisk ohälsa bland unga.

Genom att allt fler människor är i behov av våra insatser under lång tid, medför detta att vi får en större roll i att hjälpa individer att kunna fungera i sin vardag och till ett så bra liv som möjligt.

"

I arbetet med att fokusera på individens behov av hjälp och stöd, måste föråldrade gränsdragn­ingar i samhället brytas ned, till förmån för ökad samverkan.

Ofta handlar det inte om att helt bota utan om symptomlin­dring.

I arbetet med att fokusera på individens behov av hjälp och stöd, måste föråldrade gränsdragn­ingar i samhället brytas ned, till förmån för ökad samverkan. En samverkan som klarar av att möta de behov som finns i dag.

Psykiatrin i Halland ser inte sina patienter som produktion­smål, utan som människor som vi vill göra livet lite enklare för!

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden