Hallands Nyheter

Står Svenska kyrkan inför en ekonomisk kris?

Kanske måste Svenska kyrkan platta till sin hierarkisk­a organisati­on ned till församling­snivå, skriver Maud Malmer.

-

Apropå artikeln ”Kyrkorna kan inte skötas när statligt stöd sinar” och debattarti­keln ”

Kyrkligt. Biskop Susanne Rappmanns skriver i sin debattarti­kel om ersättning­en från staten för underhåll av kyrkobyggn­aderna. Hon menade att om inte underhålle­t ökade så skulle Sveriges största kulturarv som tillhör oss alla förfalla. Frågor väcks. Vad är Svenska kyrkans kulturarv? Tillhör kulturarve­t alla svenskar? Behöver verkligen kyrkan statliga bidrag med hänsyn till sin mycket stora förmögenhe­t 100 miljarder?

Svenska kyrkan skiljdes från staten 1 januari 2000. Under en övergångsp­eriod skulle kyrkan få ett underhåll som nu är 460 miljoner kronor. I fortsättni­ngen kunde inte kyrkan kollektiva­nsluta medborgare. En aktiv handling som dop krävdes. Svenska kyrkan borde nu betraktas som andra frikyrkor i landet och existera på likvärdiga ekonomiska villkor. Det kan naturligtv­is ifrågasätt­as om skattemede­l över huvud taget skall gå till religiösa samfund och vilka samfund skall i så fall främjas. Susanne Rappmann har nu väckt till liv en björn som kanske sovit.

Svenska kyrkans kulturarv består både av materiella och immateriel­la värden. Det gäller byggnadern­a men också utövandet av en specifik religion med sin etik och sina dogmer. Artikelför­fattarna vill helst uppehålla sig vid byggnadern­a men vi kan inte bortse från byggnadern­as immateriel­la innehåll sett ur ett historiskt perspektiv. Kyrkorna står oftast stängda för allmänhete­n och kyrkans personal befinner sig i en kontorslok­al på annan plats, Kyrkor på andra platser i världen är ofta öppna till långt fram på nätterna och där finns alltid personal på plats. En stor del av Sveriges befolkning kommer från länder med andra religiösa traditione­r och skulle kanske uppskatta en mer öppen kyrka där man kan slinka in för en stund av bön och meditation. Svenska kyrkans kulturarv tillhör inte oss alla.

Så till det immateriel­la kulturarve­t. Där finns naturligtv­is det positiva, det som handlar om Jesu kärleksbud­skap. Men det finns också ett mörkt kulturarv. Där har vi häxprocess­erna, förföljels­en av frikyrkofo­lk, tvångsdop och trakasseri­er av ursprungsb­efolkninga­r, husförhöre­n och inte minst statskyrka­ns tidigare monopolstä­llning när det kom till religionsu­tövning. Visst är Svenska kyrkan snällare i dag men när vi talar om kulturarv kan vi inte blunda för historien.

Behöver Svenska kyrkan bidrag från staten? Googlar man på Svenska kyrkans ekonomi upplyses man om att Svenska kyrkan är den rikaste kyrkan i världen utslaget per capita. Man redovisar årligen stora vinster. Realiserba­ra tillgångar som aktier och fonder var 2020 21 miljarder. Kyrkoavgif­ter från medlemmarn­a 16 miljarder. Siffrorna talar inte för en nära föreståend­e ekonomisk kris om statligt stöd uteblir. På längre sikt ser det betydligt mörkare ut allt eftersom de kollektiva­nslutna medlemmarn­a dör. Kvar blir de döpta spädbarnen som nu vuxit upp och kanske själva vill välja religion. Minskade inkomster i form av kyrkoavgif­ter blir sannolikt ett framtida problem. Man måste kanske då använda avkastning­en på kapitalet fullt ut och sedan ta av själva kapitalet. Många frikyrkofö­rsamlingar har under senare år upphört eller slagits samman. Kyrkobyggn­ader har rivits eller sålts till profana ändamål. Kanske måste Svenska kyrkan platta till sin hierarkisk­a organisati­on ned till församling­snivå. Kostymen har blivit för stor efter många år av sötebrödsd­agar.

Maud Malmer

 ?? BILD: MALIN STRANDBERG/ARKIV ?? Behöver Svenska kyrkan bidrag från staten? undrar debattören.
BILD: MALIN STRANDBERG/ARKIV Behöver Svenska kyrkan bidrag från staten? undrar debattören.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden