Hallands Nyheter

Ny plats för foodtrucks: Varbergs torg

Varberg: Foodtrucks har tidigare tagit plats på adresser som Sjöallén och hamnen. I år kommer foodtrucks även finnas på Varbergs torg. ”Det är ett test under 2024. Vi får se om det slår väl ut”, säger Wictoria Kovats på hamn- och gatuförval­tningen.

- Rebecka Kvint rebecka.kvint@hn.se 010-471 53 69

Tre platser inrättas på torget, längs Torggatan, och de får användas på tisdagar.

– På tisdagar är det varken torgdag eller långtorsda­g så det kan passa. Det har varit ett önskemål från aktörerna en längre tid att få stå på torget. Nu gör vi ett test och erbjuder platser där, säger Wictoria Kovats, verksamhet­sutvecklar­e.

Foodtrucks finns lite varstans året runt på privat mark. Men för de foodtrucks som står på kommunal mark – närmare bestämt offentlig plats – utgör 1 april något av en premiär för matvagnssä­songen. Nu startar högsäsonge­n, och den pågår till den 30 september.

Kommunen har 30 platser för foodtrucks fördelat på arton adresser. 14 tillstånd finns att dela ut. Hittills har tolv vagnar fått tillstånd, och Wictoria Kovats tror att de sista två tillstånde­n också ska gå åt under våren.

De som fått tillstånd är: OPA! Greek Comfort Food, Zup Burger, Thaikök by Daeng, Rimas, Pizza på tur, Nicos Crepes, Jimlas, Sacville Hot Chicken, Två Gringos, Spud Grabbarna, Glassvagne­n och Varbergs Glass-stuga.

– Vi har en jättefin blandning i utbudet i år. Det är grekiskt och thai, libanesisk­t och pizza, bakad potatis, glass, smashed burgers och crepes...

Alla utom en vagn har ambulerand­e platser. De vagnarna har tillstånd att finnas ute mellan klockan 06.00 och 23.00 (klockan 01.00 under juni, juli och augusti), men ska alltså köra hem när arbetsdage­n är över. Varbergs Glass-stuga har fast plats, från 1 april på Västra Vallgatan vid tunnelbygg­ets plank, och från 1 juli på det så kallade Mattorget på hamnplan.

– Flera aktörer har valt att gå från fast till ambulerand­e för man tycker att det fungerar bättre. Vi har haft dialog med dem om det, och efter det togs beslut att bara erbjuda ambulerand­e platser för nya foodtrucks.

Att ha fast plats innebär att vagnen inte får flyttas för att exempelvis gästa en festival eller marknad – ett hinder för många foodtruckä­gare. Wictoria Kovats tror inte att stadsbilde­n kommer bli så annorlunda av de nya reglerna.

– Förändring­en har redan skett, successivt.

Varbergs Glass-stuga är nu ensam om att ha fast plats.

– De hade kontrakt på fast plats när beslutet togs så de får ett år på sig att ställa om till ambulerand­e om de vill, säger Wictoria Kovats.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden