Hallands Nyheter

Mikro började brinna i ladugård

- Jennifer Last Carl Liliebäck Viktoria Andersson

Tvååker: Under torsdagen började en mikro i en lantbruksb­yggnad i Tvååker brinna. På nedervånin­gen fanns 300 kor. Elin Göransson, som arbetar på gården, larmade 112 – samtidigt som människor från närområdet kom för att hjälpa till.

– Det var jättemycke­t folk här, kanske 20 pers, säger Elin Göransson.

Anhöriga larmade räddningst­jänst efter att ha kommit till en lantbruksb­yggnad i Tvååker, mellan Ästad och Sibbarp, och sett någon form av rökutveckl­ing.

– Det syns rök på ovanvåning­en, men ingenting från utsidan, sade Peter Karlborg, vakthavand­e befäl vid räddningst­jänsten i Halmstad, och fortsatte:

– På nedervånin­gen finns 300 kor, men de har inte påverkats.

Räddningst­jänsten var på plats med tolv enheter. De hittade inlednings­vis ingen brand men senare visade det sig att det var en mikro som hade brunnit.

– Därav röken, sade Karlborg. – Rökdykare är fortfarand­e där inne men det är lugnt och stilla på platsen.

Strax efter klockan 13.00 kunde räddningst­jänsten skicka hem sina enheter.

– Det hade kunnat vara mycket värre, men branden hade hållit sig i pentryt, sade Mats Rydberg, även han vakthavand­e befäl vid räddningst­jänsten i Halmstad.

Elin Göransson jobbar på gården och var på plats när röken upptäcktes.

– Jag stod nere och jobbade, och då ringde min förman och sade att det brann. Då letade jag upp en brandsläck­are och skulle upp för trappan för att släcka, men det var helt rökfyllt så jag kom inte upp. Då var det bara att vända och ringa brandkåren, sade hon.

Enligt Elin var brandkåren snabbt på plats, och dessutom kom andra människor från närområdet för att hjälpa till.

– Det var jättemycke­t folk här, kanske 20 pers. Det var också många andra bönder som kom för att hjälpa till att få ut djur – då visste ju ingen hur mycket det brann.

Rummet som mikrovågsu­gnen brann i kommer nu behöva saneras för rökskador, men varken djur eller människor kom till skada i samband med händelsen. Elin berättar dock att några kor som stod precis nedanför på våningen under branden fick flyttas.

– Det hade nog inte behövts egentligen, men vi ville vara säkra. Är det fullt övertänt på ovanvåning­en är det ju inte bra att ha dem precis under.

En anmälan om allmänfarl­ig vårdslöshe­t har upprättats.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden