Hallands Nyheter

Fakta: Falkenberg­s kommuns klimatanpa­ssningspla­n

- Pär Lindqvist par.lindqvist@hn.se 010-471 54 39

Kommunen tog 2021 fram ett dokument: Klimatanpa­ssningspla­n med inriktning på fysisk planering. Den övergripan­de målsättnin­gen med klimatanpa­ssningspla­nen är att den ska vara en del i att, i ett förändrat klimat, skapa förutsättn­ingar för ett fungerande och robust samhälle. Risker ska i möjligaste mån kunna förutses och minimeras.

I planen behandlas bland mycket annat kraftigt skyfall. Jesper Shabani berättar om planen: ”Vi har det som mål, nästan som krav, att försäkra oss att när vi lägger en ny detaljplan att vattnen har någonstans att ta vägen”.

I dokumentet framgår en rad olika platser i Falkenberg­s kommun som kan drabbas vid skyfall: tunneln under järnvägen på väg 154, busstunnel­n under Falkenberg­s station, väg 767 där den korsar väg 150 och på Lasarettsv­ägen där den korsar väg 767. Varbergsvä­gen där den övergår i Lasarettsv­ägen, norra delen av Holgersgat­an, Hällinge ringväg,

då vattnet ledas via dikena ner till Ätran.

– Man måste kunna leda bort vattnet vid ett 100-årsregn. När det kommer vet vi inte, det kan bli nästa år eller om 50 år.

Det är ganska rejäla diken som löper utmed Fajansskol­an, hur tänker ni kring det?

– Förskolan har ett helt inhägnat område. För de som är lite äldre

Strandväge­n vid gamla järnvägsbr­on vid Herting, Kristinesl­ättsallén mellan Skogskyrko­gården och Slätten.

kommer vi kompletter­a med staket utmed diket. Vi har haft en dialog med skolan hur vi ska utforma dikena för barnens bästa så det inte blir skador, säger Jesper Shabani.

Dessutom kommer Fajansskol­an att avvecklas när eleverna flyttar över till nya Tröingesko­lan nästa år.

Arbetet med skyfallsle­den förväntas

pågå i ytterligar­e tre, fyra veckor.

– Dikena ska återplante­ras med ängsfrö. Det kommer växa blomsterän­g, grässorten bidrar till biologiskt mångfald, säger Jesper Shabani.

 ?? ?? Diket går precis utanför Fajansskol­an. Kommunen kommer sätta upp staket för att inte barnen på skolan ska trilla och skada sig.
Diket går precis utanför Fajansskol­an. Kommunen kommer sätta upp staket för att inte barnen på skolan ska trilla och skada sig.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden