Hallands Nyheter

Duo avskrivs från misstanke efter sprängning­ar

- Pär Lindqvist par.lindqvist@hn.se 010-471 54 39

Falkenberg: Två dagar efter den tredje sprängning­en i Falkenberg i somras greps två män. En av dem flydde från polisen innan han stoppades i en skogsdunge. De har sedan dess figurerat i utredninge­n och misstänkts för förberedel­se till allmänfarl­ig ödeläggels­e. Nu avskrivs de från inblandnin­g i dåden.

Den 12 augusti greps två män i Falkenberg. En i 30-årsåldern och en i 45-årsåldern. Båda misstänkte­s för förberedel­se till allmänfarl­ig ödeläggels­e och någon sorts inblandnin­g i sprängdåde­n som skakat Falkenberg några dagar tidigare.

Åklagaren valde inte att begära dem häktade utan männen släpptes på fri fot. Men misstankar­na om inblandnin­g i sprängning­arna har funnits kvar fram till nu. På onsdagen framgick, genom handlingar i Varbergs tingsrätt, att männen avskrivs från misstanke.

”Dessa båda personer var inte misstänkta för sprängning­arna den 8 augusti. Med anledning av fynd i samband med en husrannsak­an på en adress i närheten den 12 augusti uppstod misstanken om förberedel­se till allmänfarl­ig ödeläggels­e. Det är den misstanken som nu är nedlagd”, skriver åklagaren Gisela Sjövall i ett mejl.

Däremot åtalades de båda nyligen för andra brott som polisen upptäckte i samband med att de greps i augusti. När polisen skulle gripa mannen i 30-årsåldern den 13 augusti flydde han från patrullen på en elsparkcyk­el. Jakten blev inte långvarig och han kunde stoppas i en skogsdunge i närheten av Falkenberg­s IP.

Nationella bombgruppe­n var på plats i samband med husrannsak­an, då polisen misstänkte att det fanns farliga föremål i mannens bostad. Det visade sig dock att det enbart rörde sig om droger. Mannen hade även en hel del droger på sig, främst amfetamin. Totalt ska han haft 49,25 gram amfetamin, enligt åtalet. Han bar även två knivar och misstänks även för brott mot knivlagen, grovt brott.

Den andre mannen greps i samband med att polisen bedrev spaning mot hans bostad i Falkenberg samma dag. Patrullen kunde då se hur en företagsbi­l stannade till en kort stund innan den åkte iväg. När polisen stoppade bilen hittade de cirka tio gram amfetamin i en snusdosa. När polisen en stund senare genomförde husrannsak­an berättade den misstänkte mannen i 45-årsåldern omedelbart var hans amfetamin låg.

Han hävdade dock att han inte sålt amfetamine­t till företagare­n: ”Eftersom han använder narkotika och visste att jag hade så gav jag honom det”, säger han och berättar att han själv använder drogen för att orka jobba och hålla sig vaken.

Han åtalas även för dopningsbr­ott då polisen hittade dopningskl­assade tabletter i hans bostad.

 ?? BILD: HÅKAN JOHANSSON/ARKIV ?? Den 8 augusti detonerade en sprängladd­ning på Västra gärdet. Några dagar senare greps två män som misstänkte­s för förberedel­se till allmänfarl­ig ödeläggels­e. De misstänkte­s inte för själva sprängning­arna men har figurerat i utredninge­n sedan dess. Nu är misstanken nedlagd.
BILD: HÅKAN JOHANSSON/ARKIV Den 8 augusti detonerade en sprängladd­ning på Västra gärdet. Några dagar senare greps två män som misstänkte­s för förberedel­se till allmänfarl­ig ödeläggels­e. De misstänkte­s inte för själva sprängning­arna men har figurerat i utredninge­n sedan dess. Nu är misstanken nedlagd.
 ?? BILD: UR POLISENS FÖRUNDERSÖ­KNING ?? En av männen, som är i 30-årsåldern, flydde från polisen på elsparkcyk­el när de skulle göra en husrannsak­an. Han greps i en skogsdunge nära Falkenberg­s IP. Där hittade polisen bland annat en väska med två små vågar.
BILD: UR POLISENS FÖRUNDERSÖ­KNING En av männen, som är i 30-årsåldern, flydde från polisen på elsparkcyk­el när de skulle göra en husrannsak­an. Han greps i en skogsdunge nära Falkenberg­s IP. Där hittade polisen bland annat en väska med två små vågar.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden