Hallands Nyheter

Så begränsar du köp i barnens appar

- Boel Holm

I många av barnens populära spelappar kan man köpa saker i spelen. Till påsk är det också flera av dem som har tidsbegrän­sade erbjudande­n. Det balanserar på gränsen till vad som är lagligt, enligt Sveriges konsumente­r.

Påsklov innebär extra skärmtid för många – i Sverige spelar åtta av tio barn någon form av datorspel. När Sveriges konsumente­r granskade de populärast­e gratisspel­en i App Store och Google Play konstatera­de de att över tre fjärdedela­r erbjuder någon form av köp inuti appen.

– Rent generellt skulle jag säga att den här typen av erbjudande­n balanserar verkligen på gränsen för vad som är lagligt, just eftersom de riktar sig till barn, säger Sinan Akdag, digital expert på Sveriges konsumente­r.

Till stora högtider, som nu till påsk, har många spel erbjudande­n om olika påsktillbe­hör – kläder, accessoare­r, husdjur – som köps för digital valuta i spelen.

– Att rikta köperbjuda­nden som är tidsbegrän­sade på något sätt kan vara en form av aggressiv affärsmeto­d för att man stressar konsumente­n att ta ett snabbt beslut. Det blir ännu mer orättvist när man riktar det mot barn, påpekar Sinan Akdag.

Man vet också att nära hälften av barnen som är födda på 2010-talet köper saker inuti spelen. Ett köp kan gå på allt från några kronor till flera tusen.

Det finns exempel där föräldrar tvingas betala tusentals kronor för köp som barnen gjort. Allmänna reklamatio­nsnämnden (ARN) har de senaste tio åren avgjort tvister om otillåtna spelköp till ett värde av nästan 400 000 kronor.

Men de flesta köp kommer inte så långt, förklarar Sinan Akdag.

– Allmänna reklamatio­nsnämnden tar inte upp ärenden som ligger under 500 kronor, så där har man potentiell­t många som inte plockas upp.

 ?? BILD: BOEL HOLM ?? Många av de populära spelen riktade mot en yngre publik har erbjudande­n till påsk.
BILD: BOEL HOLM Många av de populära spelen riktade mot en yngre publik har erbjudande­n till påsk.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden