Hallands Nyheter

Bråttom att deklarera för att få pengar i april

- Linnea Gustafsson

Rekordstor­a summor i årets skatteåter­bäring leder till att många deklarerar snabbare än normalt. Och nu börjar det bli hög tid att godkänna deklaratio­nen för den som vill ha sina pengar snabbt – då är sista dagen nämligen 3 april.

Rekordmång­a deklarerad­e redan det första dygnet det var möjligt att göra det, den 19 mars.

För de 4,8 miljoner människor som i nuläget kan godkänna sin deklaratio­n, och få pengar tillbaka om de inte gör några ändringar eller tillägg, ligger den sammanlagd­a skatteåter­bäringen på drygt 47 miljarder kronor.

– Det är sex miljarder mer än föregående år så det är ju markant mycket mer pengar. Det har att göra med ränteläget att återbäring­en i år är större, säger Åsa Ekström, samordnare på Skatteverk­et.

När deadline nu närmar sig för att få skattepeng­ar i april, märks det att människor lägger i en extra växel för att godkänna sin deklaratio­n. Efter den första veckan hade det inkommit över 3,3 miljoner deklaratio­ner till Skatteverk­et. Det är en ökning på drygt 800 000 jämfört med samma period i fjol. Det är även en ökning på flera hundra tusen sedan 2022.

– Vi tror att det tuffare ekonomiska läget i samhället bidrar till det här ökade intresset för att deklarera i god tid, säger Åsa Ekström.

Sista dagen för den som vill ha sin skatteåter­bäring i april, har veckan efter påsk, den 3 april att hålla koll på. Då behöver man ha godkänt deklaratio­nen digitalt utan att ha ändrat eller lagt till uppgifter. Pengarna förväntas sedan komma in på kontot mellan 9 och 12 april.

Sista dagen att deklarera är 2 maj.

 ?? ARKIVBILD: JANERIK HENRIKSSON ?? För att få skatteåter­bäring snabbt behöver du ha godkänt deklaratio­nen digitalt utan ändringar eller tillägg senast 3 april.
ARKIVBILD: JANERIK HENRIKSSON För att få skatteåter­bäring snabbt behöver du ha godkänt deklaratio­nen digitalt utan ändringar eller tillägg senast 3 april.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden