Hallands Nyheter

Miljonstöd till Ibn Rushd återupptas – M kritiskt

- Niklas Svahn Anja Haglund

Det rödgröna styret i Stockholm har beslutat att betala ut fyra miljoner till det kritiserad­e studieförb­undet Ibn Rushd. Folkbildni­ngsrådet ser inga hinder att stötta organisati­onen. Men Moderatern­a i staden rasar.

Turerna kring Ibn Rushd har varit många.

Flera kommuner och regioner, däribland Gävleborg, Malmö och Helsingbor­g, valde att stoppa stöd till studieförb­undet efter en granskning av Folkbildni­ngsrådet i december.

Den visade att det i vissa delar av Ibn Rushds verksamhet förekommit studiemate­rial med teman som rör barnäktens­kap, barnaga och homosexual­itet. I samband med detta kallades förbundet upp till utbildning­sminister Mats Persson (L).

Folkbildni­ngsrådet krävde då att Ibn Rushd skulle återbetala 146 900 kronor i statsbidra­g, vilket skedde. Man skulle också ta fram en åtgärdspla­n.

Stockholms stad var en av kommunerna som sköt upp en utbetalnin­g till studieförb­undets lokaldistr­ikt. Men nu har det rödgröna styret sagt ja till pengarna – närmare fyra miljoner kronor på tre år.

Christofer Fjellner (M), opposition­sborgarråd, är mycket kritisk mot beslutet.

– Jag tycker att det är olyckligt. Ibn Rushd är en organisati­on som kantats av problem och skandaler. Den förefaller vara en del av problemet med de hedersnorm­er som vi på alla andra områden bekämpar.

Ibn Rushd kom i februari in med en åtgärdspla­n som Folkbildni­ngsrådet kommer att följa upp. Myndighete­n, som fördelar statsbidra­g till studieförb­und, har i dag inga planer på att stoppa de 25 miljoner kronor som de väntas betala ut under 2024.

– Vi har aldrig pausat vårt stöd till Ibn Rushd för vi har inte sett att det skulle vara proportion­erligt utifrån den bidragsgiv­ning som vi har. Det här är en ganska begränsad händelse som berörde två material och som förekom i arbetsplan­er på fyra platser i landet, säger Morgan Öberg, enhetschef på Folkbildni­ngsrådet.

Rådet anser att materialet kan förekomma i folkbildni­ngsverksam­het, men då krävs att studieförb­undet problemati­serar innehållet och att demokratis­ka värderinga­r lyfts fram.

– De behöver arbeta med den här åtgärdspla­nen och säkerställ­a att liknande brister inte återupprep­as. Sedan är de beslut som regioner och kommuner fattar deras ensak, säger Öberg.

Kulturborg­arrådet Torun Boucher (V) skriver i en kommentar att kulturförv­altningen i Stockholm gjort en extra genomlysni­ng av Ibn Rushd.

”Varken Stockholms stad eller Folkbildni­ngsrådet har hittat några oegentligh­eter. Därför känner jag mig trygg med att staden ger dem bidrag”.

 ?? ARKIVBILD: PONTUS LUNDAHL ?? Christofer Fjellner (M), opposition­sborgarråd i Stockholm, är kritisk till att staden återupptar stöd till Ibn Rushd.
ARKIVBILD: PONTUS LUNDAHL Christofer Fjellner (M), opposition­sborgarråd i Stockholm, är kritisk till att staden återupptar stöd till Ibn Rushd.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden