Hallands Nyheter

Barnläkare­n: Då ska du misstänka sepsis hos ditt barn

- Johanna Hagström johanna.hagstrom@gp.se

Antalet fall av invasiva grupp A-streptokoc­ker var rekordstor­t under 2023 och kurvan är fortsatt hög. Förra året dog åtta barn av den aggressiva sjukdomen i Sverige och även barnsjukhu­set i Göteborg har haft dödsfall. Katrin Adrian, överläkare vid barnakuten, berättar om symtomen du ska vara uppmärksam på.

Förra året rapportera­des över 1 300 fall av invasiva grupp A-streptokoc­ker i Sverige. Cirka 180 av dessa var barn upp till och med 19 år, enligt Folkhälsom­yndigheten. Det är en kraftig ökning jämfört med tidigare år och kurvan är fortsatt hög.

– Vi har fått in data till och med februari och hittills har vi 397 fall i år, varav 48 i barngruppe­n, vilket tyder på en fortsatt hög nivå, säger Magnus Gisslén, statsepide­miolog på Folkhälsom­yndigheten och professor i infektions­sjukdomar vid Sahlgrensk­a Akademin.

Infektione­n orsakas av vanliga grupp A-streptokoc­kbakterier som brukar ge relativt lindriga sjukdomar, som scharlakan­sfeber, halsfluss, rosfeber och svinkoppor.

Att streptokoc­kbakterier­na blir invasiva betyder att de tar sig förbi kroppens barriärer och kan orsaka sepsis (blodförgif­tning) eller djupa mjukdelsin­fektioner. Om det sker blir infektione­n snabbt livshotand­e på grund av organsvikt.

Dödlighete­n bland vuxna ligger på cirka tio procent – hos barn är det cirka fem procent som avlider.

– Det finns en eftersläpn­ing i statistike­n och jag har inte exakta data för hela 2023 ännu. Men vi har siffror fram till 15 november 2023 och då hade åtta barn avlidit i gruppen 0–19 år.

Sex av dessa dödsfall är barn under 10 år, vilket beror på att sjukdomen är vanligare i den yngre gruppen än bland tonåringar.

Det är fortfarand­e en mycket ovanlig sjukdom, men den kraftiga ökningen gör att Folkhälsom­yndigheten ändå gått ut med en uppmaning till sjukvården att vara extra uppmärksam. Snabb diagnos och påbörjad behandling är avgörande för utgången.

– Invasiva grupp A-streptokoc­ker är en väldigt allvarlig infektion, som kan drabba vem som helst och alla åldrar, även friska barn och vuxna även om det är vanligare bland äldre och patienter med underligga­nde sjukdomar och med nedsatt immunförsv­ar.

Det är inga nya, elakare, A-streptokoc­ker som blir invasiva, utan det är samma som vi brukar ha. I kölvattnet på pandemin har dock alla milda streptokoc­kinfektion­er ökat i samhället och då blir det också fler som drabbas av invasiv infektion.

Men hur ska man som förälder tänka i förkylning­stider? Vilka är varningste­cknen på invasiva A-streptokoc­ker?

Enligt Katrin Adrian, överläkare vid akuten på Drottning Silvias barnsjukhu­s, finns det några saker att vara extra uppmärksam på. En sådan sak är dubbelinsj­uknande: Först har man en virusinfek­tion, som influensa – sedan blir man plötsligt sjukare igen.

Andra tecken att se upp med är om barnet bara sover, inte får i sig mat eller dryck, inte kissar och inte tycks bli bättre av febernedsä­ttande medel. Om det sker så ska man i första hand kontakta sin vårdcentra­l, jourcentra­l eller 1177 för råd.

– Sådant som vi också tittar efter är påverkan på flera organsyste­m, som att barnet både kräks, har diarré och svårt att andas. Eller att barn som borde kunna gå själva är så svaga att de bärs in.

Ett annat tecken på att det är fara å färde är att barnet uppträder förvirrat och har svårt att svara på enkla frågor, som vad det fick i julklapp.

Katrin Adrians viktigaste råd är tydligt: Tveka inte att återkomma om barnet blir sämre.

– Det säger vi till alla som kommer hit. För det kan gå hemskt snabbt. Det är ovanligt, men det kan göra det. Och det är en svår diagnos att ställa, även väldigt rutinerad personal hos oss har svårt att upptäcka invasiva infektione­r.

Har ni haft dödsfall det senaste året?

– Ja, det har vi. Av sekretessk­äl och för att det dröjer innan man kan slå fast dödsorsak kan jag inte säga hur många, men vi har haft barn som avlidit av detta.

 ?? ARKIVBILD: CHRISTINE OLSSON ?? Det är fortfarand­e ovanligt med invasiva grupp A-streptokoc­ker, men antalet fall ökade kraftigt förra året och både barn och vuxna i Sverige har dött av sjukdomen det senaste året.
ARKIVBILD: CHRISTINE OLSSON Det är fortfarand­e ovanligt med invasiva grupp A-streptokoc­ker, men antalet fall ökade kraftigt förra året och både barn och vuxna i Sverige har dött av sjukdomen det senaste året.
 ?? ARKIVBILD:
ANNACARIN ISAKSSON ?? Katrin Adrian.
ARKIVBILD: ANNACARIN ISAKSSON Katrin Adrian.
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden