Hallands Nyheter

Jan-olof Nilsson: Träskor, snudd på obligatori­skt våren 1974

-

Fullsatt till sista plats blir det när EPA i Falkenberg visar det nya vårmodet. Det är varuhusets egen personal som fått sadla om till mannekänge­r för en dag. Och det gör den med bravur. Det som utmärker årets vårmode är vidare blusar, längre kjolar samt starkare färger. Så kallade ”bokstavstr­öjor” är fortsatt populära i den yngre målgruppen. På fritidssid­an ser vi flera byxdressar i manchester. Särskilt ”Bleeding Manchester” är populärt. Det där ”Bleeding” sägs vara engelska och betyda ”blödande”. Men ta det inte på blodigt allvar. Egentligen skall tyget bara se lite sjavigt och använt ut. Oklart varför. Vidare är Denim-tyget är större än någonsin, och det finns väl knappt längre ett plagg som inte tillverkas av det slitstarka tyget som en gång var förbehålle­t jeansbyxor­na. Det skulle väl vara kalsonger och sockar då… Vilket för oss över till fotbeklädn­aderna. Här är det ganska enkelt, då alla i 1974 års Halland går omkring i träskor. Snudd på obligatori­skt, faktiskt.

Många tycker nog att det kunde räcka med ett EPA och ett Domus i ätrastaden, särskilt om man värnar om centrumhan­deln. Nu öppnar ändå det omtalade ”Falkcentru­m” i Pellys tidigare lokaler uppe vid Klockarega­tan. Ytorna större än vi tidigare sett på de här breddgrade­rna, totalt med kontorsutr­ymmen, lager och liknande 10 000 kvm. Varuhuset Wessels dominerar förstås, men här finns även tio fristående specialbut­iker som saluför allt från möbler till glasögon.

Grattis säger vi till Sibbarps volleyboll­damer, som än en gång lyckas med det till synes omöjliga och tar steget upp till allsvenska­n efter klara 3–0 i den direkt avgörande matchen mot största lokalkonku­rrenten, Veddige. De drygt 250 åskådarna i Varbergs Idrottshal­l får se ett urstarkt Sibbarp dominera tillställn­ingen från första minuten till sista. På herrsidan misslyckas halländska Drängsered och Vindrarp att ta steget upp till allsvenska­n. Men tänk ändå, att av de åtta kvallagen var hälften halländska!

Knappt har oljekrisen hunnit ebba ut innan HN nås av rapporter om stora oljefyndig­heter i Suseåns dalgång. På bankkontor­en i Falkenberg­s sägs man nu förbereda sig på att ta emot mängder med spekulante­r, bland annat genom att sätta upp kö-staket och kalla in ledig personal. Borrchef Inge Sanning vid Apr Oil vill inte säga att Sverige blir självförsö­rjande på olja efter det här, men håller det samtidigt inte för otroligt. Nyheten, som publiceras den första april, för dock med sig mycket jobb för planarkite­kt Ossian Lirpa och andra tjänstemän på kommunkont­oret. Bland annat måste Va-nätet byggas ut i det södra kustområde­t, heter det.

"Knappt har oljekrisen hunnit ebba ut innan HN nås av rapporter om stora oljefyndig­heter i Suseåns dalgång.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden