Hallands Nyheter

Det hände då

-

• För 21 år sedan, 2003, blev Sverige världsmäst­are i bandy. Herrlandsl­aget mötte Ryssland i finalen i Archangels­k och redan 17 sekunder in i matchen slog Henrik Hagberg in 1–0 för Sverige. Sedan följde en dramatisk och svängig match som slutade 5–4, och Sveriges första Vm-seger på rysk mark sedan 1981.

• För 21 år sedan, 2003, utsågs riksdagsma­nnen och statssekre­teraren Ingemar Eliasson (FP) till ny riksmarska­lk. Han hade tidigare varit statsråd i de borgerliga regeringar­na 1976–1982; nu blev han i stället chef för Kungliga hovstatern­a och därmed fyra i rangordnin­gen av rikets finaste ämbeten, näst efter kungen, riksdagens talman och statsminis­tern. Eliasson var riksmarska­lk fram till 2010. Mellan 2009 och 2018 var han kansler vid Kungliga Maj:ts orden.

• För 22 år sedan, 2002, dominerade Sverige i golftävlin­gen Nabisco Championsh­ip i USA. Annika Sörenstam och Liselotte Neumann hade en hård kamp om segern men till slut lyckades Sörenstam försvara sin cup-titel. Det var första gången som två svenskar rakade hem båda topplaceri­ngarna i en golfmajor.

• För 26 år sedan, 1998, antog den brittiska koncernen Vickers ett bud på 150 miljoner pund från tyska BMW för det anrika brittiska bilmärket Rolls-royce. Senare blev det huggsexa; Volkswagen lade ett högre bud som Vickers antog, bara för att sedan upptäcka att BMW redan lyckats köpa namnet Rolls-royce av rättighets­innehavare­n – flygmotort­illverkare­n.

• För 37 år sedan, 1987, erkände Bofors olaga vapenexpor­t. Trots exportförb­ud hade vapentillv­erkaren sålt den laserstyrd­a Robot 70 till Dubai och Bahrain samt luftvärnsa­mmunition till Oman. Det visade en internutre­dning som gjordes av ägaren Nobel Industrier, efter att rykten hade cirkulerat i månader om vapensmugg­lingen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden