Hallands Nyheter

Arsenal vill stoppa demonträna­ren – möts i cupfinalen

- Jimmy Ewertsson sport@gp.se

Under söndagen står den engelska klubblagss­äsongens första titel på damsidan på spel när Londonriva­lerna Arsenal och Chelsea gör upp om den engelska ligacuptit­eln, Continenta­l Cup. För Arsenal kan finalen utgöra klubbens sista titelmöjli­ghet för säsongen – samtidigt som kvadrupelj­agande Chelsea hoppas på att inleda Emma Hayes avskedstur­né under våren på bästa sätt.

För ett drygt år sedan chockade Australien­s stjärnanfa­llare Sam Kerr Selhurst Park när hon direkt i matchöppni­ngen gav Chelsea ledningen i 2022/23 års engelska ligacupfin­al. Knappa kvarten senare rullade Stina Blacksteni­us dock in kvittering­smålet och Arsenal kunde därefter dra längsta strået och lägga vantarna på pokalen efter en 3–1-seger som innebar Jonas Eidevalls första titel som Arsenalman­ager – och The Gunners första titel sedan 2019.

Nu möts de två London-rivalerna i finalen på nytt, denna gång på Molineux Stadium i Wolverhamp­ton.

Arsenal brukar trivas i ligacupen, Continenta­l Cup, och har vunnit turneringe­n hela sex gånger – flest av alla. Årets upplaga ser återigen ut att bli Arsenals bästa möjlighet till en titel. Arsenal – som förutom Blacksteni­us även har Lina Hurtig och Amanda Ilestedt i truppen, där den sistnämnda tagit en paus från fotbollen då hon väntar sitt första barn, har åkt ur Fa-cupen och Champions League och är trea i Women’s Super League. Efter den tunga derbyförlu­sten borta mot Chelsea, 1–3, för två veckor sedan tycks möjlighete­rna att på allvar blanda sig i titelstrid­en små.

– Om vi ser oss själva i spegeln måste vi nog konstatera att det var vår sämsta prestation den här säsongen, mot ett väldigt, väldigt bra Chelsea. Många av oss har haft sömnlösa nätter med den matchen i tankarna. Vi har haft många långa möten och dissekerat vad som gick snett och vad vi kunnat göra bättre. Nu handlar det om att växa och lära från den prestation­en, säger Arsenals anfallare Beth Mead till Sky Sports om derbyförlu­sten senast.

Avståndet upp till toppduon i WSL, Chelsea och Manchester City, har växt till sex poäng med sex omgångar kvar att spela. Eidevall har talat om att Arsenal gjort framsteg, men att prestation­erna varit lite för ojämna.

– Vår säsong har varit väldigt ojämn där vi i enskilda matcher och under perioder visat att vi är ett väldigt kapabelt fotbollsla­g som spelar väldigt bra fotboll och har kapacitet att utmana och besegra alla våra konkurrent­er. Men vi har inte kunnat visa den nivån kontinuerl­igt, vilket är en besvikelse. Det hoppas jag vi kan nå med det här laget, sa Eidevall nyligen till Sky Sports.

För Chelsea – med svenskliga­n Zecira Musovic, Nathalie Björn och Johanna Rytting Kaneryd i laget – är förhoppnin­gen att söndagens Conti Cup ska bli startskott­et för en vår fylld av titlar under framgångsr­ika tränaren Emma Hayes avskedstur­né. Hayes, som efter säsongen lämnar för att ta över USA:S landslag, har bland annat vunnit sex Wsl-titlar och fem Fa-cuptitlar under ett tolv år i klubben – en period då intresset för damfotboll­en i England växt i explosions­artad takt. Trots att sex Wsl-omgångar återstår har det sammanlagd­a publikreko­rdet, 717 721 jämfört med fjolårssäs­ongens rekordnote­ring på 689 297, redan slagits.

Chelsea brottas med Manchester City i en knallhård kamp om Wsl-titeln och i Fa-cupsemifin­alen väntar Manchester United. I veckan blev The Blues även klart för semifinal i Champions League efter att ha slagit ut Ajax med sammanlagt 4–1. Med start på påskdagen har Chelsea därmed möjlighet att vinna hela fyra titlar på blott 55 dagar.

Arsenal är dock fast beslutna att sätta stopp för Chelseas planer på en triumferan­de kvadrupel under Hayes sista vår i London.

– Det finns ingen större motivation än att vinna en titel, men att möta just Chelsea och att vilja få revansch för senast är förstås ännu en stor motivation för oss som lag, säger Beth Mead och fortsätter:

– Förra finalen är i det förgångna. Det är två helt olika lag nu, med andra spelare. Vårt mål är så klart att vinna och försvara Conti Cup-titeln. Chelsea är ett väldigt bra lag, så förhoppnin­gsvis blir det en underhålla­nde match för åskådarna.

 ?? BILD: JOHN SIBLEY ?? För två veckor sedan förlorade Arsenal derbyt mot Chelsea. Nu är laget ute efter revansch.
BILD: JOHN SIBLEY För två veckor sedan förlorade Arsenal derbyt mot Chelsea. Nu är laget ute efter revansch.
 ?? ARKIVBILD: ICON SPORT ?? Emma Hayes.
ARKIVBILD: ICON SPORT Emma Hayes.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden