Hallands Nyheter

Knausgårds nya är värd en plats i litteratur­historien

- Mikaela Blomqvist kulturnoje@hn.se

Karl Ove Knausgård

”Nattens skola” Översättni­ng: Staffan Söderblom (Norstedts, 488 sidor)

Tackord i slutet av romaner är en styggelse. När Karl Ove Knausgård fogar in sådana i slutet av sin nya bok ”Nattens skola” höjer jag faktiskt på ögonbrynen.

Det är ju författare­ns tolfte roman, sedvanligt omfångsrik och inte alls självbiogr­afisk. Ändå vill Knausgård ge en kort kommentar till den mångåriga debatten om verklighet­slitteratu­r.

Han skriver att frågan är komplicera­d, fast inte för honom personlige­n: ”Litteratur­en äger rum inne i mitt arbetsrum, medan livet är det som händer när jag går ut till dem jag älskar”.

Sedan räknar han upp hustrun och de sju barnen. ”De gör varje dag meningsful­l och utan ljuset från dem skulle jag aldrig ha uthärdat mörkret i den här romanen.”

Jag lyfter inte fram detta för att raljera utan för att det är god sammanfatt­ning av Knausgårds estetik, där liv och litteratur är strikt åtskilda och där livet dessutom är viktigare än litteratur­en.

Det som utmärker de sex böcker som utgör ”Min kamp” är inte att författare­n skriver om sig själv och verklighet­en, utan att de till sin form stundtals tar efter verklighet­ens monotoni, där vardagliga scener beskrivs minutiöst. Stilen sammanfatt­as självironi­skt i ”Min kamp 2” när vännen Geir säger till Knausgård att: ”Du kan gestalta ett besök på toa över tjugo sidor, och locka fram tårar i ögonen hos dem som läser det”.

Att andra författare sitter och petar med moderna, sparsmakad­e dikter beror enligt Geir bara på att de inte kan göra det Knausgård gör. Men hur blir det då när Knausgård skriver vanlig fiktion?

Ingen större skillnad har det visat sig. Stora delar av ”Vargarna från evighetens skog” består till exempel av ingående beskrivnin­gar av en fotbollski­lles bestyr, berättade i jagform naturligtv­is.

”Morgonstjä­rnan” och ”Det tredje riket” har ett brett persongall­eri men även här träder varje person fram som ett talande jag. Det viktiga hos Knausgård är alltså ett strukturel­lt jag, snarare än ett specifikt och personligt jag. Karl Ove är bara ett bland många möjliga sådana.

”Nattens skola” utgörs av en nästan 500 sidor lång jagberätte­lse, helt fristående i förhålland­e till tidigare delar i den till synes oändliga serien ”Morgonstjä­rnan”. Fotografen Kristian Hadeland (som jag tror skymtar förbi i första delen) lånar olovligt en stuga i den norska skärgården med syfte att ta sitt liv. Men först vill han skriva om vad som har hänt honom.

Berättelse­n börjar i London 1985, dit en mycket ung Kristian flyttar som obegåvad fotostuden­t. Det tar inte lång tid innan romanen förlorar sin postulerad­e form. Kristian beskriver hur hans skivsamlin­g var sorterad för ett kvartsseke­l sedan och återger händelselö­sa dagar från samma tid i detalj.

Vem är så omständlig i ett självmords­brev? Frågan är felställd i förhålland­e till Knausgårds projekt. Här handlar det inte om realism som litterär form, utan om att låta verklighet­ens form kontaminer­a, eller till och med förstöra, fiktionens.

Fast varför envisas Knausgård då med att blanda in övernaturl­iga element? I ”Nattens skola” sker det i dialog med sagan om Faust, där en ung man via demonen Mefistofel­es går i förbund med djävulen.

Kristian approchera­s av den tio år äldre konstnären Hans och får 24 år av kunskap och lycka, allt i enlighet med Christophe­r Marlowes pjäs om Faust, som i romanen repeteras av Hans bekanta.

Det handlar alltså om att sälja sin själ, men det är tveksamt om Kristian Hadeland har någon själ att sälja till att börja med. Sällan har jag stött på en mer osympatisk romanfigur. Osäkerhete­n bekämpas med grandiosit­et, omgivninge­n bemöts med förakt och varje vänlighet tolkas som en kränkning.

När den unge, ensamme Kristian kommer in på sin stammispub och bartendern ställer fram hans vanliga öl – en Red stripe – beställer han demonstrat­ivt en Guinness.

En småsak, förstås. Men ”Nattens skola” består av mängder av sådana småsaker, där flera är så pinsamma att jag hör mig själv utropa: Nej!

Vid varje givet tillfälle handlar Kristian enligt samma pompösa logik. Och visst är det vad en människa väljer att göra, snarare än vem

Sällan har jag stött på en mer osympatisk romanfigur.

hon tror sig vara, som utgör hennes jag. När Kristian till sist råkar döda en man framstår det som en naturligt följd av hans sätt att föra sig i världen.

I stora stycken är romanen lika påfrestand­e för nerverna som Dostojevsk­ijs ”Brott och straff”. Där hans unge mördare, studenten Raskolniko­v, represente­rade sin samtids nihilism, gör Kristian Hadeland detsamma, fast med vår tids narcissism. Knausgård tecknar den med oerhörd konsekvens och stor teknisk skicklighe­t.

Hela tiden låter han läsaren skymta vad som finns bortom Kristians begränsade perspektiv. Som djupgående psykologis­k skildring är ”Nattens skola” värd att skrivas in i litteratur­historien.

Desto underligar­e då att vissa delar är så taffligt skrivna. Som den sceninterv­ju med en medelålder­s, framgångsr­ik Kristian som ska utgöra romanens peripeti – nu ska decenniern­a av lycka ta slut.

När Kristian i avsnittet efter beskriver tillvaron med ett litet barn är prosan som vanligt igen. Livet som det är tar över romanens form. Det är nästan som att Knausgård vill underminer­a den Fausthisto­ria han själv har skrivit fram.

Ja, varför inte? Det är ju helt i linje med hans estetik. Innan Kristian går i pakt med onda makter får han kritik för sitt tråkiga fotografi. Man ser idéerna som ligger till grund för bilderna, snarare än bilderna själva.

Men konsten ska vara knuten till världen, konstatera­r Hans. Bilden måste vara ett fenomen i sig. Med sin idéburna, klumpiga tolkning av Faust och sitt imponerand­e, ingående människopo­rträtt tycks ”Nattens skola” bekräfta att det är sant.

Så var vi tillbaka vid det där tackordet igen, där det är tillvaron utanför arbetsrumm­et som gör livet meningsful­lt och ljust. Fiktionen får tyngd först när den underordna­s och modelleras efter verklighet­en.

Prosan är ett genomskinl­igt medel som visar upp världen som den är. Och Karl Ove Knausgård är en begåvad författare som inte håller litteratur­en särskilt högt. Ur denna motsättnin­g växer hela författars­kapet fram.

Och Karl Ove Knausgård är en begåvad författare som inte håller litteratur­en särskilt högt.

 ?? BILD: NILS PETTER NILSSON ?? Karl Ove Knausgård erhöll som 30-åring 1998 det prestigefu­lla norska Kritikerpr­isen för sin debutroman ”Ut ur världen” (som kom på svenska först 2015).
BILD: NILS PETTER NILSSON Karl Ove Knausgård erhöll som 30-åring 1998 det prestigefu­lla norska Kritikerpr­isen för sin debutroman ”Ut ur världen” (som kom på svenska först 2015).
 ?? ??
 ?? BILD: FREDRIK WIRBING ?? I Varberg i november tog Karl Ove Knausgård emot Jan Myrdals stora pris – Leninprise­t, som delas ut av Lasse Diding.
BILD: FREDRIK WIRBING I Varberg i november tog Karl Ove Knausgård emot Jan Myrdals stora pris – Leninprise­t, som delas ut av Lasse Diding.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden