Hallands Nyheter

Ömsom roligt och lite krystat om vampyrer

- Maria Domellöf-wik maria.domellof@gp.se

Humanistis­k vampyr söker frivillig självmords­benägen person

Regi: Ariane Louis-seize

Med: Sara Montpetit/lilas-rose Cantin, Félix-antoine Bénard, Noémie O'farrell, Sophie Cadieux, Steve Laplante mfl Kanada, 2023 (90 min)

Alla unga vill inte gå i sina föräldrars eller släktens fotspår, och det brukar vara helt okej. Men inte för Sasha, för hon är en vampyr.

Kanadensis­ka Ariane Louis-seize långfilmsd­ebut kretsar kring Sasha, och hennes utanförska­p. Redan som barn utmärker hon sig genom att ha oanade talanger. Får hon en keyboard kan hon genast hantera det som vore hon Wolfgang Amadeus Mozart. Men när resten av familjen slickar sig om munnen och äter upp clownen som kommit för att roa minstingen på födelsedag­en får hon posttrauma­tiskt stressyndr­om och tvingas gå till doktorn.

Läkarna konstatera­r att Sasha inte är som andra vampyrer. Hon känner medlidande när hon ser en människa – inte hunger. Annars är hon fullt frisk, men huggtänder­na kommer ändå inte ut som de ska.

Föräldrarn­a är oense – och grälar ofta högt: ska de fortsätta att jaga åt dottern, för att bespara henne obehaget, eller ska de tvinga henne att döda mot sin vilja?

När Sasha blir vampyr-tonåring får hon flytta hem till sin jaktlystna storasyste­r Denise, som sätter hänglås på kylskåpet där blodpåsarn­a förvaras. Varsågod att jaga själv, är budskapet till syrran.

Sasha är dock fortsatt äcklad av uppdraget och lockad av människorn­as värld med snabbmat och känslor. Hennes huggtänder beter sig också oberäkneli­gt.

Som en magnet dras hon till den självmords­benägne Paul (Félix-antoine Bénard,) som jobbar på en bowlinghal­l där han blir hånad och trakassera­d av sina arbetskamr­ater. Eftersom han är den självuppof­frande typen vill han gärna låta sig ätas – för att rädda Sashas liv.

Känslor utvecklas emellertid som försvårar en enkel transaktio­n och ett okomplicer­at blodsugand­e.

Höjdpunkte­n blir en scen vid Lp-spelaren när Sasha spelar ”Emotions” av Brenda Lee och mimar till. (Som svar på frågan ”Vilken skiva skulle du välja om du låg på din dödsbädd”) Berättelse­n blir en söt, komisk och lite skruvad saga för en empatistör­d värld som vår. Sinnesstäm­ningarna är mörka och stilen cool så det förslår.

Samtidigt blir vissa partier utdragna, utstuderad­e, och flera gånger kommer jag på mig själv med att längta starkt efter ”Låt den rätte komma in” – och ett lite mer stringent manus.

Titta hellre på:

”Låt den rätte komma in” (Tomas Alfredson, 2008) ”Let me in” (Matt Reeves, 2010) ”Delikatess­en” (Marc Caro och Jean-pierre Jeunet, 1991)

 ?? BILD: NJUTAFILMS ?? När lilla Sasha (Lilas-rose Cantin) fyller år får hon ett mini-keyboard, som hon genast spelar på som om hon vore Mozart. Hon är inte ett barn som alla andra – och inte heller en helt vanlig vampyr.
BILD: NJUTAFILMS När lilla Sasha (Lilas-rose Cantin) fyller år får hon ett mini-keyboard, som hon genast spelar på som om hon vore Mozart. Hon är inte ett barn som alla andra – och inte heller en helt vanlig vampyr.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden