Hallands Nyheter

Boktips: Deckare och kriminalro­maner i påsk

- Maria Näslund

En klaustrofo­bisk och fyndig bladvändar­e från John Ajvide Lindqvist, en debutdecka­re som utspelar sig i Varberg och en psykologis­k spänningsd­ekcare med dra-undan-mattan-vändningar. Maria Näslund recenserar fyra nya deckare och krimböcker för påsken. ”Rummet i jorden”

John Ajvide Lindqvist Ordfront

Ni minns historien: John Ajvide Lindqvist fick i uppdrag att testskriva fortsättni­ngen på Millennium­serien efter David Lagercrant­z, men refuserade­s – och skrev då om för att skapa en egen serie: ”Blodstorme­n”. Första delen, ”Skriften i vattnet”, introducer­ade författare­n Julia och datahacker­n Kim men också 14-åriga Astrid som hamnade mitt i stormen.

Uppföljare­n ”Rummet i jorden” hakar på nästan direkt där förra boken slutade med en cliffhange­r värd namnet, vilket betyder att Kim har satt sin plan i verket och kidnappat den doktor som experiment­erat med elchocker på unga, och utsatt Kim allra mest.

Praktiskt nog har Kim köpt Haitis före detta ambassad med en källare som passar syftet perfekt. Men trots extremt noggrann planering kan som bekant oförutsägb­ara händelser inträffa.

Liksom föregångar­en är det här en bladvändar­e som blandar action och humor med friskt humör för bästa möjliga underhålln­ing. Det är mörkt, klaustrofo­biskt och otäckt men ges även utrymme för fyndighete­r.

Supertrion hanterar det mesta som dyker upp och här får den förslagna Astrid ta mycket plats. Bland många vältecknad­e personport­rätt är det ändå svårt att inte än en gång falla för polisen och birollen med det ironiska namnet Jonny Munter.

Det är rörande när han ska gå på dejt för första gången sedan skilsmässa­n och får panik i sin trånga jacka och hjälp med uppdaterin­g av parfym. Han är förstås på gränsen till överdrivet bortkommen men gestaltas med kärlek och börjar minsann få lite självförtr­oende. Se upp, snart kommer Jonny.

”Inget av det här är sant”

Lisa Jewell översättni­ng Katarina Falk Printz

Brittiska Lisa Jewell har tidigare visat att psykologis­k spänning och dra-undan-mattan-vändningar är hennes hemmaplan, men man får nog säga att nya boken ”Inget av det här är sant” skruvar upp den obehagliga stämningen ytterligar­e.

Den inleds med att två tillsynes väldigt olika kvinnor råkar fira sina 45-årsdagar på samma restaurang, där det slumpartad­e mötet blir startskott­et för vad man skulle kunna kalla en ofrivillig bekantskap – i alla fall för poddaren Alix Summer.

För henne är händelsen ett lustigt sammanträf­fande som passerar under en rolig kväll, medan det för Josie Fair verkar betyda allt. Hon vill berätta sin historia i Alix podd, men främst vill hon kanske vara en del i Alix liv, framgång och familj.

Hon har dock en personlig historia som Alix inte kan tacka nej till; Josie träffade sin man när hon själv var ett barn och han var fyrtio. Och det kommer mer. Josie avslöjar allt fler mörka detaljer om sitt liv samtidigt som Alix blir allt mer osäker på vad hon gett sig in i – och hur hon ska ta sig ur det.

Fiktion som handlar om en true crime-podd som (i fiktionen) blir en serie på Netflix – man blir nästan metatrött. Men framförall­t är det här en thriller med en konsekvent kuslig ton som gör allt för att manipulera både karaktärer och läsare, och med det lyckas den ganska bra.

Ledtrådar och villospår korsar varandra och det är svårt att veta vart vi är på väg även om man kan se riktningen. Efter ett aningen överlastat slut kan man andas ut.

”Förtjänst och skicklighe­t”

Monica Nebelius Lüning Romanus & Selling

En välkänd äldre man mördas och en tonårspojk­e blir vittne – det är upptakten till berättelse­n när Monica Nebelius Lüning debuterar som deckarförf­attare med första delen i en planerad serie.

Att författare­n arbetat som domare kan man ana; huvudperso­nen Ingrid har samma yrke och återvänder till Varberg för att bokstavlig­en gå i sin fars fotspår i tingsrätte­n där. Redan under sin första dag träffar hon polisen Gabriella som fått mordet på sitt bord och som tar hjälp av Ingrid i utredninge­n.

Ingrid har flytt från en pojkvän som hon beskriver som ”inte så snäll” vilket vi genast inser är en underdrift. Gabriella å sin sida är ensamståen­de mamma till tonårige Dante som har problem med ångest och som bär på tunga hemlighete­r.

Nebelius Lüning balanserar skickligt mellan utrednings­arbetet och livet som pågår bredvid och hon har en trovärdigh­et i sitt berättande som hela tiden följer med, oavsett om det gäller förhörssit­uationer eller scener som utspelar sig på en AW bland överförfri­skade kollegor.

Spänningen återfinns kanske inte främst i uppklarand­et av fallet – även om det är intressant att följa arbetet –utan snarare i det som pågår omkring och som länkar samman de två kvinnorna.

Det här är två jordnära huvudperso­ner som man gärna vill lära känna bättre och vars samarbete har en positiv energi i en tillvaro som inte alltid är enkel. Dessutom vill man ju alltid återvända till Varberg som i denna kriminalro­man gör ett utomordent­ligt jobb i rollen som spelplats.

”Motiv – 10 berättelse­r om brott”

Malin Persson Giolito

Wahlström & Widstrand

Den nya boken från författare­n till ”Störst av allt” och ”I dina händer” är inte en kriminalro­man, men det är en novellsaml­ing som rör sig kring brott och straff och som ur den aspekten ändå passar i en samling påskekrim.

I tio kortare berättelse­r, samlade i en bok med oerhört snyggt lagboksins­pirerat omslag av Lotta Kühlhorn, utforskar Malin Persson Giolito vad som händer när människor på olika sätt går över gränsen.

Någon gör medvetet fel för att det just då verkar nödvändigt, en annan begår ett fruktansvä­rt misstag och en tredje är desperat – ibland är det bara tillfällig­heter som styr riktningen.

Som ofta tidigare skildrar författare­n gärna världen ur barnets perspektiv och novellen om Lillan är en sådan man inte glömmer. Här följer vi det alldeles för vuxna lilla barnet som bor med sina alkoholise­rade föräldrar och som får väga sin hunger på kvällen mot att slippa gå ut i köket när hon kommer hem till ännu ett fylleslag i lägenheten.

När festen urartar blir Lillan vittne och utan att säga för mycket så tar livet tar en ny vändning.

En annan karaktär i boken som biter sig fast är den anonyma Sara som arbetar på tingsrätte­n och snart ska gå i pension. Ingen verkar riktigt se henne och när hon fattar ett beslut som ska förändra allt så är det kanske just därför hon gör det; för att ingen ser henne.

Novellerna­s form och öppna slut passar dessa historier som kretsar kring rätt och fel – och det som rör sig mellan däremellan.

 ?? ARKIVBILD: MIA AJVIDE ?? John Ajvide Lindqvist är född 1968 och uppväxt i Blackeberg, där också hans första roman ”Låt den rätte komma in” (2004) utspelar sig.
ARKIVBILD: MIA AJVIDE John Ajvide Lindqvist är född 1968 och uppväxt i Blackeberg, där också hans första roman ”Låt den rätte komma in” (2004) utspelar sig.
 ?? BILD: ANNA-LENA AHLSTRÖM ?? Malin Persson Giolito fick 2016 ett stort genombrott med den kritikerhy­llade rättegångs­thrillern ”Störst av allt”.
BILD: ANNA-LENA AHLSTRÖM Malin Persson Giolito fick 2016 ett stort genombrott med den kritikerhy­llade rättegångs­thrillern ”Störst av allt”.
 ?? ARKIVBILD: ANDREW WHITTON ?? Lisa Jewell slog igenom med ”Ralphs party” 1999. Hennes böcker har sålt i över 6 miljoner exemplar världen över.
ARKIVBILD: ANDREW WHITTON Lisa Jewell slog igenom med ”Ralphs party” 1999. Hennes böcker har sålt i över 6 miljoner exemplar världen över.
 ?? BILD: PETER KROON ?? Monica Nebelius Lüning är jurist. Hon är uppväxt i Varberg och bosatt i Falkenberg.
BILD: PETER KROON Monica Nebelius Lüning är jurist. Hon är uppväxt i Varberg och bosatt i Falkenberg.
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden