Hallands Nyheter

Bygg med förnuft i Träslövslä­ge

-

Träslövslä­ge. För er som trodde att tokexploat­eringen av östra Läjet var över så kan det bekräftas att så är inte fallet.

Den 6 februari postade Etikhus på Instagram en uppdaterin­g om säljstart av bostadsrät­ter i kvarteret ”Bagarmästa­ren”. Förmodlige­n hoppades man att uppdaterin­gen skulle överskugga­s av stormen runt Västerport som då pågick i full styrka.

I inlägget på Instagram använder man sig av en idyllisk bild av Läjets småbåtsham­n vilket är motsatsen till det man enligt Etikhus egna hemsida önskar uppföra för här möts man av samma illustrati­oner som tidigare, fyra till fem våningspla­n och 100 bostadsrät­ter. Trots att detaljplan­arbete pågår, är man så säker på att den ”demokratis­ka” processen kommer utfalla i ens egen favör att man anser sig kunna förbereda eventuella intressent­er för försäljnin­g hösten 2024.

Nu kanske det inte låter så drastiskt som det faktiskt är. Vi tar Varbergs innerstad som exempel; Den genomsnitt­liga byggnadshö­jden är tre till fyra våningar. Dessa huskroppar kommer alltså vara lika höga eller högre än byggnader i Varbergs innerstad. Lägg nu till att de kommer byggas i Läjet som består till mestadels av envåningso­ch tvåvånings­hus och att de bostäder som omger just ”Bagarmästa­ren” redan ligger cirka 0,5–1 meter under gatunivån.

Tittar vi sedan på exploateri­ngsgraden så ska det alltså byggas 100 bostadsrät­ter, det kanske inte låter mycket men då tittar vi igen på omgivninge­n; Det finns sedan tidigare ett bostadsomr­åde bredvid ”Bagarmästa­ren”, Makrillväg­en. På en mer än dubbelt så stor yta finns här 66 bostäder i två våningspla­n. Ett annat bostadsomr­åde finns rakt över gatan från Bagarmästa­ren, Segelvägen. På ungefär samma yta som ”Bagarmästa­ren” ryms här 29 bostäder i envåningsp­lan.

Som vi i Läjet tidigare sagt, bygg gärna här, men man måste anpassa sig till platsen. Hade till exempel husen längs Tångvägen varit två våningar höga hade det skapat en naturligar­e övergång till husen omkring. Gör om och gör rätt och visa att ni menar allvar med att anpassa er till Läjets idyll. Philip

 ?? BILD: DICK GILLBERG/ARKIV ?? Läjet består till mestadels av envånings- och tvåvånings­hus, skriver insändarsk­ribenten.
BILD: DICK GILLBERG/ARKIV Läjet består till mestadels av envånings- och tvåvånings­hus, skriver insändarsk­ribenten.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden