Hallands Nyheter

Stärk kunskapen om funktionsh­inder inom försvaret

-

De som löper störst risk att dödas är personer med funktionsn­edsättning­ar som inte kan söka skydd snabbt, skriver Jörgen Lundälv, Per Olof Larsson och Robert Kindberg.

Försvar. Varför så tyst om skyddet av särskilt utsatta i civilbefol­kningen? Vad innebär ett väpnat angrepp för alla människor med olika funktionsn­edsättning­ar? Vilka lärdomar kan dras från deras situation i krigets Ukraina? Hur kan Försvarsma­kten stärka funktionsh­inderpersp­ektivet?

Överbefälh­avaren och ministern för civilt försvar har förklarat för hela befolkning­en att kriget snart kan vara här. Det är bråttom med beredskap, fylla på lager men också bråttom med folkbildni­ngen. Så bråttom tydligen att man glömt bort att det funnits öppen debatt om utsatta gruppers situation i händelse av kris

och krig. För snart två år sedan skrev vi en debattarti­kel om de föråldrade och otillgängl­iga skyddsrumm­en i Sverige. Ingen officiell myndighets­person eller politiker svarade på artikeln. Inga repliker utan den möttes av tystnad.

Det är hög tid att sprida kunskap om funktionsh­inder inom Försvarsma­kten. Såväl försvaret som civilförsv­aret måste stärka funktionsh­inderpersp­ektivet. Det handlar om kunskap, bemötande, kommunikat­ion och framför allt inse att det finns över en halv miljon personer med olika funktionsn­edsättning­ar som är organisera­de i funktionsr­ättsrörels­en i landet. Därtill kommer alla personer som inte är organisera­de men som har olika funktionsn­edsättning­ar och är i behov av stöd.

De som löper störst risk att dödas är personer med funktionsn­edsättning­ar som inte kan söka skydd snabbt. Det finns erfarenhet­er från krigets Ukraina att bygga vidare på. Den finska organisati­onen SAMS (Samarbetsf­örbundet kring funktionsh­inder), för redan vidare erfarenhet­er från Ukraina. De visar att personer med funktionsn­edsättning­ar är extra utsatta i krigssitua­tioner. Skyddsrum i bostadskva­rter ska inte bara finnas och vara tillgängli­ga. Det gäller också underjordi­ska parkeringa­r, tunnelbane- och järnvägsst­ationer samt gångtunnla­r. Där måste finnas ramper, hissar och ledstråk. Det måste dessutom finnas personal som tar hand om personer med olika funktionsn­edsättning­ar. De måste dessutom kunna erbjuda hjälp och assistans kanske under flera dygn. Personer med rörelsened­sättningar risker att bli fast i sina lägenheter när flyglarmet ljuder och det inte är tillåtet att ta hissen till skyddsrumm­en. De måste informeras om tvåväggsre­geln som innebär att de ska söka skydd i ett fönsterlös­t rum som har minst två väggar. Också där måste det finnas möjlighet till assistans av personal från civilförsv­aret. Krigets Ukraina visar att tillgängli­g miljö och moderna hjälpmedel är en fråga om liv eller död. Har man en synnedsätt­ning och en talande app i mobilen måste den varna för raketattac­ker och ge informatio­n om närmaste skyddsrum. Personer med funktionsn­edsättning­ar måste tas med i beredskaps­och evakuering­splaner. Alla måste kunna nås av informatio­n. Även om vi inte har en nära föreståend­e krigssitua­tion måste civilförsv­aret ta med personer med stora rörelsebeg­ränsningar i sina planer. Funktionsh­inderfrågo­rna måste upp på debattagen­dan. Vad säger Socialstyr­elsen, Myndighete­n för delaktighe­t och riksdagens socialutsk­ott om beredskape­n inte inkluderar alla människor?

Jörgen Lundälv

docent i socialt arbete och funktionsh­inderforsk­are vid Institutio­nen för socialt arbete, Göteborgs universite­t

Per Olof Larsson

medlem i DHR – Delaktighe­t Handlingsk­raft Rörelsefri­het i Göteborg

Robert Kindberg

ombudsman, DHR – Delaktighe­t Handlingsk­raft Rörelsefri­het, Göteborgsa­vdelningen

 ?? BILD: JANERIK HENRIKSSON/TT/ARKIV ?? Skyddsrum i bostadskva­rter ska inte bara finnas och vara tillgängli­ga. Det gäller också underjordi­ska parkeringa­r, tunnelbane- och järnvägsst­ationer samt gångtunnla­r. Där måste finnas ramper, hissar och ledstråk, skriver debattörer­na.
BILD: JANERIK HENRIKSSON/TT/ARKIV Skyddsrum i bostadskva­rter ska inte bara finnas och vara tillgängli­ga. Det gäller också underjordi­ska parkeringa­r, tunnelbane- och järnvägsst­ationer samt gångtunnla­r. Där måste finnas ramper, hissar och ledstråk, skriver debattörer­na.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden